Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Krimp peenareaal door stroeve markt

Emmeloord – Het Nederlandse areaal peen krimpt komend seizoen met ongeveer 2 procent vanwege de stroeve markt voor peen. Dat verwachten specialisten op de themadag peen die gisteren in Emmeloord werd gehouden.

Ook in het buitenland staan peenarealen onder druk. Dat zegt Robert Schilder, die zich voor Bejo Zaden bezig houdt met de Europese markt. "In Engeland en Denemarken wordt de peenteelt minder, in Nederland verwacht ik een lichte daling en in Duitsland en België lijkt het stabiel te blijven."

Vooral Duitsland en België zijn grote klanten voor de Nederlandse peensector, vertelt Schilder. "Die landen worden steeds meer zelfvoorzienend. Nieuwe markten aanboren is lastig, want de afzet verschilt per jaar. Wij zijn de gatenvullers van de peenmarkt, omdat we in Nederland altijd peen in de koelhuizen hebben. Het is de kunst om die exporttrein op gang te houden."

Ook Jeroen Nijenhuis van Agrifirm voorziet een lichte krimp van 2 tot 3 procent. "Akkerbouwers hebben niet zoveel alternatieven. Bovendien zijn ze in de teelt gespecialiseerd. Die investering gooi je niet zomaar overboord."

Ook het biologische peenareaal krimpt, zegt Jan Groen van teel-, handel- en verwerkingsbedrijf Green Organics. "Vraag en aanbod zijn niet in balans. Als je je onvoldoende op de afzet richt, krijg je overaanbod."

De Nederlandse peensector is erg afhankelijk van productie in het buitenland, schetst ook peenspecialist Johan Voragen van Bejo Zaden. "We hebben baat bij vorst in Oost-Europa en Duitsland. Onze exportlanden hebben nu genoeg. Partijen die normaal gesproken al weg zijn, staan nog op een koper te wachten. Dan gaan kwaliteitsproblemen een grote rol spelen. Ik begrijp dat er vanuit Oost-Europa wel wordt geïnformeerd."

Peenspoeler Jos de Boer is positief. "We zijn weer lekker druk voor Oost-Europese klanten."

Eén reactie

  • jp.bierema

    Je moet maar zo rekenen: Alles wat we met de tractor kunnen doen willen we allemaal wel verbouwen. Het liefst zoveel mogelijk!!!
    En de tussenpersonen zullen je niet tegenhouden. Big business.

Of registreer je om te kunnen reageren.