Akkerbouw

Nieuws 890 x bekeken

Koude bewaart nutriënten voor groeiseizoen

Wageningen - De maanden februari en maart verlopen tot nu toe relatief koud. De mineralisatie van zwavel (S) en stikstof (N) in de bodem ligt daardoor nog compleet stil. Dat kan echter snel veranderen, want gewasresten zijn juist goed bewaard gebleven.

"Het is maar de vraag wat de bodem gaat doen", zegt Arjan Reijneveld, productmanager bij BLGG AgroXpertus. "We zien dat door het koude weer het leeuwendeel van de percelen nu heel laag in direct opneembare N en S zitten. Dat kan echter wel heel snel veranderen als de bodem opwarmt. In jaren waarin het ook langer koud bleef, zagen we dat gewasresten en mest als het ware lagen te wachten op betere tijden. Als het dan warmer wordt, is er een groot voordeel. N en S zijn niet gemineraliseerd in een periode waarin veel gewassen er niets mee kunnen. Als het laat vrijkomt, is het ook veel beter benutbaar voor de meeste gewassen. Als voorbeeld: aan N en S die vrijkomen in januari hebben de meeste aardappelen niets, maar N en S die eind maart, begin april vrijkomen, is heel nuttig voor aardappelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.