Akkerbouw

Nieuws

Kou remt pootwerkzaamheden vroege aardappelen

Sint Annaland – Zo'n 150 hectare van de vroege aardappelen zitten in de grond. De rest van het areaal van totaal zeven- tot achthonderd hectare laat door de kou en nattigheid nog even op zich wachten.

Wat de vorst doet met de gepote aardappelen is niet bekend. "Dat moeten we echt afwachten, want we hebben dit nog niet eerder zo meegemaakt", zegt David Hage, directeur van de vroege aardappelveilingen op het Zeeuwse Tholen.

De eerste vroege aardappelen gingen al in februari de grond in. Het grootste deel van die 150 hectare is geplant in de enige warmere voorjaarsweek, begin maart. Een deel onder plastic. "Dat ging heel goed, maar toen werd het weer te koud. Normaal gesproken wordt er in deze periode volop gepoot."

Deze week is het opnieuw te koud om het plantwerk voort te zetten. "Er worden weer nachtvorsten voorspeld. Je ziet dat liever niet als het pootgoed in de grond zit. Of de kou de pootwerkzaamheden vertraagt, kan ik niet zeggen. De omstandigheden zijn belangrijker dan het tijdstip. Als het niet kan, kan het niet."

Hage verwacht geen wijzigingen in het areaal. "De productie past goed bij wat we op de veiling verhandelen. En wie vroege aardappelen teelt, wil dat nou eenmaal graag blijven doen."

Of registreer je om te kunnen reageren.