Akkerbouw

Nieuws 1646 x bekeken 4 reacties

'Kostprijs suiker Brazilië en EU in 2015 gelijk'

Brussel – De kostprijs voor suiker in Brazilië stijgt zo hard, dat die in 2015 op hetzelfde niveau zit als in de EU. Dat blijkt volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw uit een internationale studie.

“De economie in Brazilië groeit hard. Grond en arbeid worden snel duurder. Ook andere kosten stijgen. Daardoor gaat de kostprijs voor suiker rap omhoog.”

Of de kostprijs in de EU en Brazilië in 2015 op gelijke hoogte zijn gekomen, hangt af van een aantal factoren, zegt de woordvoerder. “De vraag is of de economie in Brazilië zo hard blijft groeien en of de Europese economie zo in het slop blijft zitten. Het hangt ook af van de koersverhoudingen tussen de euro en de Braziliaanse real.”

De Europese suikerindustrie wil dat Brussel de suikerregeling handhaaft tot 2020. Het argument is dat de sector deze tijd nodig heeft om de concurrentie met Brazilië aan te kunnen op de wereldmarkt. > Pagina 10

Laatste reacties

 • ed12345

  bietenboeren maak je buik maar nat voor mij wil dit zeggen dat men de europese suikerprijs omlaag wil hebben en niet zo'n klein beetje niet vergeten in brazilie maken ze nu met het overschotsuiker ethanol

 • ed12345

  Het zou toch leuk zijn als men in brussel inziet dat concureren tegen gebieden als zuid amerika en azie voor gebieden met een hoge levensstandaard zoals west europa en noord amerika gewoon niet haalbaar is ,of wij moeten ook zo'n klasse verschil krijgen als die streken .2020 is nog maar 7 jaar .Het wil er bij niet in dat een ronduit rijke burger bevolking perse' spotgoedkoop moet eten
  Het voor ons in noord amerika een redding dat de exportbelasting in de meeste zuid amerikaanse landen zo tussen 23 en 28% is, dus wel bergijpen een boer die 100 ton levert krijgt maar ong 75 ton uitbetaald, anders konden wij met onze soya en mais wel op dak gaan zitten

 • Mels

  Kunnen ze ze weer extra steun geven met alle verplichtingen van dien. Nu is bieten telen in NL relatief een eenvoudige en erg lucratieve teelt.

 • ed12345

  Mels zoals ik het zie van hier uit krijgen de boeren zo'n hoge bietenprijs omdat de suiker in de EU zo duur is doordat die beschermt is tegen vrije import
  Toen ik hier in 1979 in canada kwam werden er hier ook bieten geteeld maar de surplus suiker uit oa Cuba kon hier gewoon vrij binnen gebracht worden met als gevolg bietenfabriek dicht In de USA waar wel een suiker politiek is worden nog steeds bieten geteeld zelfs de bieten in zuid ontario geteeld gaan naar de fabriek in Michican Mels ik heb de bieten in nl nog gekent dat ze op een gezet moesten worden met hand geschoffeld en met de hand gerooid
  machinaal rooien was dezelfde prijs als de man die bij ons kwam rooien waar je er nu eigenlijk met geen hand meer aankomt en alles door een loonwerker kan laten doen Maar ik denk dat als je het goed wilt doen geen enkele teelt eenvoudig is maar natuurlijk sommige zijn moeilijker dan andere

Of registreer je om te kunnen reageren.