Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

India verdringt andere landen op tarwemarkt

New Delhi - India verkoopt dit seizoen meer tarwe op de wereldmarkt dan grote exporteurs als Oekraïne, Kazachstan en Argentinië. Dat komt door de grote tarweoogst van bijna 94 miljoen ton. Daarmee is India de derde tarweproducent op de wereld geworden na de EU en China. De tarweproductie in India groeide sinds 2005 met 40 procent.

India exporteert dit seizoen, dat afloopt op 30 juni, ongeveer 8,5 miljoen ton tarwe. In voorgaande jaren was dat vrijwel niks. India springt in het gat dat de landen rond de Zwarte Zee laten vallen op de wereldmarkt. Vooral de landen in Zuidoost-Azië kopen veel tarwe in India omdat het dichtbij ligt. Daar hebben de VS en Australië fors marktaandeel verloren aan India.

De overheid in India verwacht dit jaar zo’n 92 miljoen ton tarwe te oogsten. De tarweoogst begint daar deze maand en duurt tot en met mei.

India stelde in 2007 een exportverbod in op tarwe vanwege de hoge prijzen. Tussen 2007 en 2012 verviervoudigde de tarwevoorraad in het land tot bijna 22 miljoen ton. Dat is meer dan twee keer zoveel als in de EU. Sinds september 2011 versoepelde India het exportverbod meerdere malen. Ook verkoopt de overheid veel tarwe uit de voorraden, omdat er weer een zeer grote oogst aankomt.

Eén reactie

  • koestal

    heeft zelf ook enorm veel monden te voeden

Of registreer je om te kunnen reageren.