Akkerbouw

Nieuws 3971 x bekeken 3 reacties

Gezaaid zaad ligt stil in de grond door vorst

Dinteloord/Broek op Langedijk - Zaaizaad ligt stil in de grond door de vorst die de lente-achtige dagen van vorige week opvolgde.

Zo'n 300 hectare suikerbieten is verspreid over het land ingezaaid volgens Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie. Door de kou kiemt dat zaad waarschijnlijk nog niet. Het bieten zaaien komt normaal gesproken in de tweede helft van maart pas echt op gang.

Ook uientelers hebben niet stilgezeten; ongeveer twintig telers hebben gezaaid, schat Jaap Jonker van De Groot en Slot. "Dat heeft geen effect. Je kunt zaad ook in de diepvries bewaren, er gebeurt niks", legt hij uit. "Als het gaat vriezen na het kiemen, komt het risico op tweewassigheid."

Pootgoed en wintertarwe kunnen iets meer problemen hebben met de vorst.

Laatste reacties

 • ed12345

  als ik het nl weerbericht bekijk ziet het er niet zo leuk uit voor het gezaaide spul maar ja achteraf is makkelijk praten We zijn allemaal het zelfde op 'n moment neem je een besluit soms heel goed soms niet,met te voorzichtig zijn ben je nooit een winner

 • agropak

  Waar blijft JACCO nu met zijn verhaal van vervroegen van de teeld....????

 • abtje

  Weet niet hoe het met deze gewassen zit, maar mais heeft een bescherming tegen vraat en schimmel die enkele weken werkt.
  Duw je ze te vroeg onder de grond, gaat dat mis. De bodemtemp liefst rond de 10 graden geeft het meeste kans op succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.