Akkerbouw

Nieuws 2710 x bekeken 16 reacties

FAO verwacht bijna recordoogst tarwe

Rome – De wereld produceert volgend seizoen 690 miljoen ton tarwe. Dat is de één na grootste oogst ooit. Alleen in 2011 was de productie groter met 700 miljoen ton.

Dat verwacht de wereldvoedselorganisatie FAO in de eerste oogstraming voor seizoen 2013/2014. De FAO verwacht een groei in de landen rond de Zwarte Zee, die vorig jaar last hadden van droogte. Rusland, Oekraïne en Kazachstan oogsten een kwart tot bijna de helft meer tarwe. De EU haalt 4,5 procent meer tarwe van de akkers. In de VS zijn de verwachtingen niet hoog gespannen. De FAO stelt dat in veel regio’s de neerslag te laat kwam voor de wintertarwe om nog volledig te herstellen van de droogte. De VS, de grootste exporteur van tarwe, oogst straks 6 procent minder tarwe.

Het belang van Azië op de wereldtarwemarkt groeit, constateert de FAO. India is nu de derde producent na de EU en China. De productie zakt dit jaar weliswaar met 2,7 procent. Maar de silo’s in India liggen nog vol vanwege de exportbeperkingen. India wil de overschotten exporteren voor de oogst straks begint. Dat drukt de tarweprijs op de wereldmarkt.

China geeft de boeren een minimumprijs voor tarwe. Daardoor blijft het areaal groeien. China oogst dit jaar meer tarwe dan ooit tevoren. Ook Pakistan, de zevende producent in de wereld, verwacht een recordoogst aan tarwe.

Laatste reacties

 • Mels

  Kunnen we de prijs niet omlaag reguleren dan lullen we hem wel omlaag. Dit is jereinste marktverzieking.

 • hoekstra811

  al dat linkse gespuis welke een betaald baantje hebben bij de overheid moeten wel goedkoop kunnen blijven eten...

 • huisverkoop

  Hoe het weer wordt weten ze nu al,daar hebben ze een glazen bol voor uitgevonden.Ze hebben het wel eens meer voorspeld en toen kwam de voorspelling ook niet uit

 • henk 60

  Wat is de consumptie verwachting? Stijgt zeer waarschijnlijk ook en houd de produktie dat dan bij? Ik denk van niet maar dat is niet in het FAO belang dus dat vermelden we maar niet. Dus graag voortaan een volledig bericht.

 • mdaemen

  Ik snap niet wat dit met links gespuis te maken heeft. Wat ik nog minder begrijp is dat terwijl de tarwe pas drie blaadjes heeft nu al een recordoogst voorspeld wordt. Voordat ie in de kar zit moet er nog heel wat gebeuren.

 • info36

  Over het algemeen hebben linkse mensen weinig met landbouw op en zijn heel bang te moeten betalen voor voedsel want dat is al meer dan 25 jaar bijna gratis.
  voor de rest is het belachelijk om nu al te roepen dat de tarweoogst bijna een record gaat bereiken.
  Alles moet nog gaan groeien in de grootste delen van de wereld.

 • Eierboer Zuid

  Men bedoelt dat zoals het er nu uitziet, en indien het weer verder gunstig evolueert, een recordoogst te verwachten is. Sommige jaren kan men op dit moment van het jaar al zeggen dat er geen grote oogst te verwachten is wegens te droog, te nat, te warm of te koud weer in verschillende productiegebieden van de wereld. Nu niet dus. Het kan echter nog altijd verkeerd gaan, dat is juist.

 • trekker123

  Als ik bij de FAO werkte dan wist ik het ook al. Bracht ik een paar keer per jaar een heel gewichtig rapport uit met voorspellingen. En met een heel deskundige vooruitziende blik waar niemand van terug heeft. Dat je weet dat het maar goed is dat ze er zijn. Alsof dat wat uit zou maken. Maar het instituut moet ook zichzelf in stand zien te houden. Anderzijds moet je het macro-economisch zien. Ze weten daar echt niet hoeveel ton tarwe een boer in de NOP dit jaar gaat dorsen. Maar het illustreert hoe de politiek tegen de basis van de voedselvoorziening aankijkt en waarom er ook altijd overheidsbemoeienis zal zijn, inclusief een of ander stelsel van quota, opkoopregelingen, prijsgaranties, importbeperkingen of subsidieregelingen. De basis moet veilig gesteld zijn. En zolang er genoeg is kun je boeren gewoon onderbetalen door te stellen dat het nu eenmaal het dictaat is van vraag en aanbod. Maar dat is het dus in werkelijkheid maar ten dele. Graanproductie is wereldwijd gezien een politieke kwestie. En overheden van China, Argentinië, Australië of Oekraïne zitten wel naar dit soort studies te kijken om te bepalen of ze graan gaan exporteren of juist importeren. Graanproductie is net als olie en gas een politieke deal met als doel om de eigen (staats-) belangen veilig te stellen.

 • jaspr

  Vanuit Oekraine. De productiecijfers worden in een groot deel van de wereld geprognotiseerd vanuit een politieke bril om aan te tonen dat de economie groeit. Of worden de voorraden bijgesteld. Het is een interessant gegeven dat overheden bepalen hoeveel graan er mag worden geexporteerd. Veel landen hebben het WTO getekent maar dat betekent dan waarschijnlijk niets. Hoe zit het met de voorraden die 'moeten' worden aangehouden voor catastrofes? Wereldvoedeselzekerheid... wie bepaald de marges van wat er opgekocht wordt van 'eigen' boeren en wanneer er weer voorraden worden verkocht? Daarbij is Europa een stuk betrouwbaarder dan vele andere landen, waar soms plots nieuwe besluiten worden genomen.
  Mijn mening is dat je als agrarier uiteindelijk beter presteerd (kosten-baten) per ha dan je collegaboeren. Wereldwijd gaat het er wat betreft voedselproductie niet om of het gelijk/hoog/laag/minder/...waardig geproduceerd wordt. Behalve dan wanneer voedselveiligheid in gevaar komt. Eén rotte appel verpest het dan voor de rest.

 • ed12345

  In de grootste productie gebieden moet het nog gezaaid of zijn ze net begonnen met zaaien

 • JuliusJW

  zeg hoekstra811 ik weet niet in welke wereld jij leeft maar over het algemeen zijn die linkse rakkers toch bereid wat meer voor hun voedsel te betalen dan jou rechtse idolen

 • Mels

  Juliusjw. Daar heb je een puntje,ware het niet dat links het de(agro)ondernemers het altijd erg lastig maakt en daar wringt de schoen.

 • JuliusJW

  dat kan ik niet ontkennen Mels, maar het zou wel mooi zijn als iedereen weer wat meer geintresseerd raakt in hun voedsel.

 • Mels

  Dan moet je niet bij links zijn. Het moet beginnen in het basisonderwijs. Hier in het dorp waar we rondom met bijna alle sectoren te maken hebben weet de juf er gen bal vanaf. Daar moeten we zijn.

 • hoekstra811

  links voelt zich wel aangesproken,versterkt mijn mening dat menig nederlander zijn zakken loopt te vullen ten koste van de agrarische sector...

  Links en rechts is dit terzijde een onderscheid welke meer bij de kiezers leeft als op politiek niveau waar men de burgers nodig heeft voor hun geldhonger.

 • Mels

  Politiek gaat idd al lang niet meer over idealen en overtuigingen. Politiek is koehandel en daardoor wordt er niets constructiefs bereikt.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.