Akkerbouw

Nieuws 1501 x bekeken 1 reactie

Extra import suiker in EU

Brussel - De Europese Commissie stemt in met de import van 222.293 ton suiker tegen een verlaagde invoerheffing. De importeurs hadden voor 313.413 ton suiker ingeschreven op de tweede invoertender tegen een verlaagde importhefing. De Commissie schrijft invoertenders uit om meer suiker beschikbaar te krijgen op de interne markt. De eerste tender leidde tot een extra import van 62.540 ton suiker.

Normaal geldt een importheffing van 339 euro per ton ruwe suiker en 419 euro per ton witsuiker. De Commissie laat via de tweede tender 127.000 ton ruwe suiker toe tegen een minimale invoerheffing van 141 euro. Daarnaast mag 95.292 ton witsuiker worden ingevoerd tegen een importtarief van minimaal 161 euro. De invoerheffingen liggen lager dan in de eerste tender.

De invoer van suiker levert altijd veel discussie op tussen de lidstaten. Landen die zelf suiker produceren willen het liefste surplussuiker, dat boven het quotum is geproduceerd, omzetten in quotumsuiker voor de voedingsmarkt. Lidstaten die veel raffinaderijen hebben willen graag alleen ruwe suiker toelaten. Lidstaten zonder bietenfabrieken en raffinaderijen geven de voorkeur aan de invoer van suiker zonder heffing, omdat suiker op de wereldmarkt veel goedkoper is dan in de EU.

Uit de prijsrapportage van de Commissie blijkt dat in december 2012 voedingssuiker gemiddeld 725 euro per ton kostte. Dat is 3 euro lager dan in november. De wereldmarktprijzen varieerden in die maand van 378 tot 393 euro per ton. Suiker geleverd aan de chemische industrie (surplussuiker) daalde volgens de suikerproducenten met 18 euro naar gemiddeld 376 euro per ton. De chemische industrie rapporteerde aan de Commissie een gemiddelde inkoopprijs van 401 euro.

Eén reactie

  • ed12345

    Landen zonder bieten fabrieken moeten zich wel realiseren dan die goedkope suiker uit landen komt waar de levenstandaard veel lager is dan in de EU En de nieuwe lidstaten veel subsidie krijgen dat alleen kan als de rijkere landen niet de nek wordt omgedraaid
    Als de EU een goede levensstandaard wil handhaven zal de bevolking toch redelijk de kost moeten kunnen verdienen Hopelijk gaat de landbouw niet de textiel achterna dat bijna alles uit het goedkope azie komt

Of registreer je om te kunnen reageren.