Akkerbouw

Nieuws 2122 x bekeken

Export aardappelen in februari sterk toegenomen

Den Haag - De uitvoer van aardappelen is in februari uitgekomen op een totaal van ruim 92.500 ton. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van het Hoofdbedrijfschap voor de Agrarische Groothandel.

Met dit resultaat, een toename ten opzichte van januari met 18.900 ton ofwel 26 procent, is het totaal over het tot dusver verlopen aardappelseizoen 2012/’13 uitgekomen op ruim 610.000 ton, nog maar een fractie onder het cumulatieve totaal dat in februari van het seizoen 2010/’11 werd geboekt. Dat was het jaar waarin de uitvoer naar Rusland explodeerde.

België was in februari goed voor 40 procent van de Nederlandse export. Dat is niet buitensporig, de Belgen zijn steevast grote klanten van de exporteur. Het Verenigd Koninkrijk (VK) kocht in februari 19.300 ton. Dat was weliswaar 2.500 ton minder dan in januari maar nog altijd 21 procent van de export. Over het gehele seizoen tot en met februari gemeten heeft het VK bijna 18 procent van de Nederlandse aardappeluitvoer opgeslokt, zo’n 110.000 ton. In voorgaande jaren was het 1 à 2 procent. Het kenmerkt de invloed van de zwakke Britse aardappeloogst 2012, die zich ook in de markt voor fritesgeschikte aardappelen manifesteert.

Of registreer je om te kunnen reageren.