Akkerbouw

Nieuws 7 reacties

EU oogst meer graan

Brussel - De EU produceert dit jaar 293,8 miljoen ton graan. Dat stelt de Europese Commissie in de eerste graanprognose voor seizoen 2013/2014.

Vorig jaar oogstten de Europese akkerbouwers 278,4 miljoen ton. Dit jaar wordt 5,5 procent meer graan van de akkers gehaald.

De Commissie houdt in de prognose rekening met de toetreding van Kroatië, dat op 1 juli het 28-ste lid wordt van de EU. Kroatië staat in de prognose geboekt voor een graanoogst van 3,5 miljoen ton.

Het graanareaal in de EU groeit met 0,2 procent. Vorig jaar teelde de EU 57,475 miljoen hectare graan. De Commissie verwacht dit jaar een areaal van 57,585 miljoen hectare.

In de prognose gaat de Commissie uit van de gemiddelde hectareopbrengsten van de laatste 5 jaar, meldt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. “De eerste prognose is uiteraard nogal voorbarig omdat een groot deel van het graan nog ingezaaid moet worden.”

Het valt de woordvoerder op dat het graanareaal slechts 0,2 procent groeit naar 57,6 miljoen hectare. “Normaal zie je in jaren met goede graanprijzen een flinke groei. Waarschijnlijk is de groei nu kleiner omdat akkerbouwers verwachten met andere gewassen ook een goed saldo te kunnen halen.”

Het areaal tarwe groeit flink ten koste van gerst en mais. Er komt 3 procent minder mais en 1,5 procent minder gerst. Het tarweareaal groeit 2,2 procent. “Er was vorig jaar veel mais gezaaid”, zegt de woordvoerder. “Nu keren de akkerbouwers terug naar tarwe. Het gerstareaal krimpt omdat het saldo lager is dan bij tarwe.”

Vooral in Hongarije en Roemenië zaaien de telers minder mais. Daar was het vorig jaar droog, stelt de woordvoerder. “Tarwe geeft bij droogte minder risico dan mais. Mais heeft veel last van droogte in juli of augustus. Dan is tarwe al rijp of geoogst.”

De woordvoerder tekent wel aan dat de eerste prognose voorbarig is. “Er kan nog veel gebeuren in het groeiseizoen. In 2008 oogstte de EU 314 miljoen ton graan omdat het weer overal mee zat. In 2007 was dat slechts 258 miljoen ton vanwege een droog seizoen.”

Laatste reacties

 • info36

  Knap hoor die helderziendheid.

 • koestal

  als alles mee zit

 • abtje

  Wat dacht je dat ze met satelieten allemaal niet exact kunnen zien?
  Google earth is kinderspeelgoed als je bedenkt wat de militaire satelieten kunnen zien. En als Rusland of Amerika willen weten hoeveel van iets ergens groeit weten ze dat. Dan is kennis weer macht en dus geld.
  En in Europa willen de politici ook meespelen.
  dus heeft met helderziendheid weinig te maken.

 • trekker123

  Ja, die satellieten kunnen veel zien. De tarwe staat nog wat geel na de vorst en sneeuw. Dat zal met het weer van dit moment wel snel veranderen, maar de satelliet weet al hoe de opbrengst gaat worden. De meeste boeren weten het pas als ze het eerste rondje met de maaidorser hebben gereden. Maar ja, een boer is geen satelliet. Er is nu ook een professor die á 2.000 Euro je kan vertellen welke ziekte je gaat krijgen, wanneer je dat gaat krijgen en wat je kunt doen om het te voorkomen. Worden we straks allemaaal 95. Hoewel 120 hem ook mogelijk lijkt. Dat wordt dus werken tot je 85'e. Heel erg knap allemaal. Denk dat ze volgende week ook wel een eerste inschatting kunnen geven van de aardappelopbrengst. Het weer kunnen ze nog geen dag van tevoren voorspellen, maar opbrengst is natuurlijk heel wat makkelijker te voorzien.

 • ed12345

  He' he; eindelijk : de woordvoerder zegt er kan nog veel veranderen. En zo is het . Niet zoals de USDA het nu al precies weten ,deden ze vorig jaar ook .Maar toen surprise, surprise kwam de droogte.Abtje wakker worden jongen,met satelieten kunnen ze veel zien maar nog niet het weer voor de komende maanden

 • abtje

  Maar we het aantal ha van een gewas, en dat bedoel ik meer dan de hoeveelheid die van die ha afkomt.

 • trekker123

  Hebben ze zeker ook al gezien hoeveel zomertarwe en gerst er nog gezaaid gaan worden? En in Rusland kijken ze met die satelieten volgens mij gewoon dwars door de sneeuw heen. Ze zien tegenwoordig alles. Zouden ze ook kunnen zien hoeveel hennep er op de Nederlandse zolderkamertjes staan?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.