Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

‘’EU hypocriet over transgene gewassen’’

Londen – Internationaal en vooral in de Europese Unie heerst momenteel een grote hypocrisie rond transgene gewassen en het gebruik in veevoer. "In de wereld wordt een enorme hoeveelheid transgene soja geteeld en aan dieren gevoerd en in de EU ingevoerd. Tegelijk legt de EU het verbouwen van transgene gewassen in Europa strikte beperkingen op.’’

Dat stelde de Britse staatssecretaris voor landbouw David Heath in een toespraak tijdens de International Food Exhibition in Londen. "Het bewijs is daar dat transgene gewassen jarenlang in een erg groot deel van de wereld worden geteeld zonder dat de gevreesde neveneffecten zich hebben gemanifesteerd. Specifieke transgeen-toepassingen moeten daarom op hun eigen merites worden beoordeeld. We hebben de morele plicht om elke mogelijkheid te bekijken of we dingen veilig en beter kunnen doen dan nu om de sterk groeiende wereldbevolking te kunnen voeden.’’
Volgens de Britse bewindsman ‘hebben we in dit land een wetenschaps- en technologiebasis die in staat is op dit gebied uitstekende dingen te doen.’ "Als we dat veilig kunnen doen, dan moeten we voorop kunnen lopen met die technologie en niet aan banden worden gelegd door regels die eerlijk gezegd niet logisch te verklaren zijn.’’ Heath stelt daarbij dat de media in zijn land stelselmatig een verkeerd beeld schetsen van transgene teelten en gewassen. "Daardoor krijg je allerlei schrikwekkende verhalen die transgeen afschilderen als een onvermijdelijke komende ramp.’’

Laatste reacties

 • palmkes55

  EINDELIJK zegt iemand dit.
  Definitie hypocrisie: A = goed; B = slecht. en dan zeggen A=B
  Voorbeeld: A= het gebruiken van de techniek om bacteriën via genetische manipulatie insuline mee te laten produceren voor suikerzieken is goed. B= Dezelfde identieke techniek via bacteriën gebruiken om planten genetisch te verbeteren (tegen ziekten, schimmels of droogteresistentie en dergelijke meer) is slecht.
  Daar gaat het over, dit is de essentie. Dit is de ook de hypocrisie.
  Het invoeren van voedsel afkomstig van GGO's vinden we geen probleem. Als we dit zelf willen produceren is dit geaarlijk en slecht.

 • Poll

  Europa moet eens duidelijk worden en niet angstvallig aan een eigen beslissing vasthouden die onderhand vele malen is achterhaald.
  Wanneer je geen GEN planten/producten wilt moet je ze in geen enkele vorm in de EU binnen laten of laten verbouwen, maar niet een kruising van wel gebruiken maar niet verbouwen.
  Absurde vorm van eigen dunk en jezelf te kijk zetten.
  Politici wordt wakker en maar een duidelijke keuze, en die kan onderhand niet moeilijk meer zijn, als je tenminste realistisch bent.

 • Mels

  Keus is toch duidelijk?? Wel importeren maar niet produceren. Hou dit maar mooi vol. Hebben we in de nabije toekomst een mooi vergelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.