Akkerbouw

Nieuws 913 x bekeken 1 reactie

'Daling voorraad vlas gunstig voor prijsvorming'

Den Haag – De vlasvezelproducenten in Nederland, België en Frankrijk verkochten van juli tot en met december vorig jaar 46.000 ton lange vlasvezels. Ze produceerden 36.000 ton.

“De voorraden zijn sterk afgenomen”, meldt het Productschap Akkerbouw. “Na een teleurstellend verkoopseizoen 2011/2012 ligt de vlasvezelverkoop nu weer op het niveau van de jaren daarvoor.”

Voor de lange vezels is in die periode gemiddeld zo’n €1,50 per kilo betaald. Het productschap stelt dat er grote prijsverschillen zijn afhankelijk van de kwaliteit. “In de eerste maanden van 2013 steeg de prijs licht. Er is evenwicht tussen vraag en aanbod, waardoor de prijsstijging doorzet.”

De laatste oogst heeft veel strovlas opgeleverd met hoge vezelgehaltes. Daardoor is de oogst van 2012 pas tegen het einde van 2013 geheel verwerkt. “Dat heeft gevolgen voor het areaal dat dit jaar wordt ingezaaid. Voor de drie landen wordt uitgegaan van 72.000 hectare. Vorig jaar is 81.000 hectare vlas geteeld, waarvan 2.050 hectare in Nederland.”

Eén reactie

  • Tiny1946

    Hoe groot was de uitzaai van vlas in 2012 in Belgie ?

Of registreer je om te kunnen reageren.