Akkerbouw

Nieuws

Copa-Cogeca wil suikerregeling langer behouden

Brussel – De boerenorganisatie Copa-Cogeca wil de suikerquotering in de EU behouden tot ten minste 2020.

In een brief aan de lidstaten en het Europees Parlement (EP) schrijft secretaris-generaal Pekka Pesonen dat de suikersector een stabiele regeling nodig heeft om de concurrentiekracht te verbeteren. “De suikersector is al geherstructureerd na de hervorming van het beleid in 2006. Dat had grote economische gevolgen.”

Een groep ontwikkelingslanden mag suiker zonder heffing verkopen in de EU. Volgens Pesonen willen die ACP-LDC landen ook dat de suikerregeling blijft. “Anders moeten die landen concurreren op een vrije suikermarkt.”

Pesonen vindt dat het aanbod moet worden gereguleerd door surplussuiker om te zetten in voedingssuiker en niet door extra import. “Als de quotering wordt afgeschaft zullen bietenfabrieken hun poorten moeten sluiten. Dat gaat ten koste van de werkgelegenheid.”

Het EP praat volgende week over de suikerregeling. De suikerhandelaren (Assuc), bietentelers (Cibe), suikerproducenten (CEFS) en vakbonden (Effat) willen verlenging. De suikergebruikers (Cius) en de Europese organisatie voor het mkb-bedrijfsleven (UEAPME) willen een einde aan de quotering in 2015, zoals landbouwcommissaris Ciolos voorstelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.