Akkerbouw

Nieuws

Coceral verwacht 6 procent meer oliezaden in EU-28

Brussel - De EU oogst dit jaar 28,852 miljoen ton oliehoudende zaden. Dat is 6 procent meer dan vorig jaar, terwijl het areaal slechts met 3,7 procent groeit. De organisatie van graanhandelaren Coceral verwacht hogere hectareopbrengsten, mits het groeiseizoen gemiddeld uitvalt. Bovendien heeft Coceral voor het eerst Kroatië meegenomen in de prognose. Dat land wordt op 1 juli de 28-ste lidstaat.

Bij koolzaad verwacht Coceral een areaalgroei van 6,262 miljoen naar 6,639 miljoen hectare. Vorig jaar vroor veel koolzaad kapot, waarna het is overgezaaid met zomergraan of mais. In het Verenigd Koninkrijk (VK) echter krimpt het areaal dit jaar met 17,5 procent naar 620.000 hectare. Veel Britse akkerbouwers konden door de natte herfst geen koolzaad zaaien. Bovendien zakt de hectareopbrengst doordat meer zomerkoolzaad wordt geteeld. De Britse productie krimpt 25 procent. Het VK is de vierde koolzaadproducent na Duitsland, Frankrijk en Polen.

Het areaal zonnebloemen blijft vrijwel gelijk in de EU-28 op 4,246 miljoen hectare. Toch groeit de productie, bij een gemiddeld groeiseizoen, naar 7,699 miljoen ton. Dat is 14 procent meer dan in 2012, toen in Oost-Europa de productie laag was door droogte.

Het areaal sojabonen blijft bescheiden met een areaal van 433.000 hectare. Dat is 8,5 procent meer dan in 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.