Akkerbouw

Nieuws 1648 x bekeken 3 reacties

Coceral schat tarweoogst EU lager in

Brussel – De Europese organisatie van graanhandelaren Coceral tempert de verwachtingen van de tarweoogst in de EU. In de eerste prognose voor 2013 gaat Coceral uit van een oogst van 127,8 miljoen ton zachte tarwe, inclusief Kroatië dat op 1 juli de 28-ste lidstaat wordt.

Het marktbureau Stratégie Grains gaat uit van een productie van 131,6 miljoen ton. De Europese Commissie houdt het op zelfs 132,1 miljoen ton.

De productie van zachte tarwe van de EU-28 valt volgens Coceral 3,2 miljoen ton hoger uit dan vorig jaar. De EU-lidstaten In Oost-Europa halen, bij een gemiddeld groeiseizoen, meer tarwe van de akkers dan in 2012. Daar viel de productie toen tegen door droogte.

Het Verenigd Koninkrijk teelt dit jaar veel minder zachte tarwe. Coceral schat dat het areaal met 21 procent krimpt omdat door de drijfnatte herfst veel wintertarwe niet is gezaaid. Vorig jaar vielen de hectare-opbrengsten tegen door alle regen. Daardoor stijgen die dit jaar. De totale Britse productie zakt daardoor met slechts 10 procent naar 11,976 miljoen ton zachte tarwe. Het is voor het eerst in tientallen jaren dat Groot-Brittannië minder dan 12 miljoen ton tarwe oogst.

Laatste reacties

 • jan67

  stop toch aub met die schattingen slaat helemaal nergens op niks van te zeggen nl maar wel prijs vormend!!!

 • trekker123

  Laat het eerst maar eens zomer worden. Ze weten nog niet eens hoe groot het areaal is, laat staan de opbrengst! Ja, bij benadering. Bij benadering weet ik ook wel dat er in dit land meer wordt gezeverd dan gewerkt.

 • Bison

  Wel frappant eigenlijk dat de primary agrarische sector de enigste sector ter wereld is die zijn produktie plannen,verwachte opbrengst en verwachte prijzen bekend maakt voordat de produktie gerealiseerd is.
  Deze agrarische sector is ook de enigste sector die retail inkoopt en wholesale verkoopt en daarbij ook transportkosten van en naar farm voor zijn rekening neemt.
  Geen wonder dat er als boer de meeste jaren geen kloot te verdienen is.

Of registreer je om te kunnen reageren.