Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

China verkoopt staatsvoorraad sojabonen

Peking - De overheid in China verkoopt 1 miljoen tot 1,5 miljoen ton sojabonen uit de strategische voorraden. Volgens marktbureau Agritel wil de overheid zo de prijs drukken. Om diezelfde reden annuleert China af en toe een order uit het buitenland. China is de grootste importeur van sojabonen in de wereld.

Analisten zien de verkoop van sojabonen uit de strategische voorraden als een teken dat er een tekort ontstaat aan sojabonen, nadat de oogst in de VS vorig jaar tegen viel. Bovendien kan Brazilië, waar de oogst volop aan de gang is, onvoldoende exporteren vanwege een gebrek aan verwerkingscapaciteit in de havens. De sojanoteringen op de termijnmarkt in Chicago stegen deze week dan ook.

Eén reactie

  • riennl

    Dat de soja noteringen stegen deze week is meer speculatief ingegeven.
    Immers als er een tekort zou zijn zou de juli notering boven de mei moeten zijn en het is andersom Mei noteert 1440 juli 1418. Elk jaar ontstaat er vertraging in de verschepingen in Brazilie , stakingen dragen ook hun steentje bij. Door het grote prijsverschil met amerikaaanse bonen hoopt een ieder zo snel mogelijk te laden met het gevolg van behoorlijke wachttijden van de schepen .
    Om te voorkomen dat de chinezen door de vertraging exta bij moeten kopen tegen torehoge prijzen verkoopt de regering een deel van de 'strategische voorraad 'om die vervolgens later in het seizoen tegen lagere prijzen weer aan te vullen.

Of registreer je om te kunnen reageren.