Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

China heft importstop van Australisch koolzaad op

Peking – China heeft de grens weer open gezet voor koolzaad uit Australië. China sloot de grens in 2009 om de import van transgeen koolzaad te voorkomen.

Een Chinese delegatie bracht eerder dit jaar een bezoek aan Australië. Met als resultaat dat de importstop is opgeheven.

Volgens analistensite Agrimoney kocht China direct 300.000 ton koolzaad in Australië. Normaal koopt China koolzaad in Canada, maar Australië is wat betreft transportkosten aantrekkelijker. Nu China de importstop opheft verwachten analisten een stijging van de vraag op de wereldmarkt.

Op de termijnmarkt in Parijs stijgt de koolzaadprijs. Dinsdag sloot het meicontract in Parijs op €479,50 per ton. Gisteren steeg de prijs met nog eens 4 euro. Dat is de hoogste notering in vier maanden. De koolzaadprijs in de EU stijgt ondanks dat de uitwintering meevalt. Dat was vorig voorjaar anders toen veel koolzaadpercelen de winter niet overleefden. Duitsland gaat ruim 10 procent meer koolzaad oogsten dan vorig jaar.

Laatste reacties

 • abtje

  Jan, waarom wordt de boycot opgeheven? Is het transgene gevaar over of boeit het de Chinezen niet meer?

 • Jan Engwerda
  Redactie

  Abtje, het boeit de Chinezen niet meer zo. Daarnaast had China in 2009 ook een phytosanitair conflict met Australië. Maar China moet voor de productie van plantaardige olie de laatste jaren steeds meer sojabonen invoeren. Ze willen ook een andere grondstof kunnen gebruiken voor de productie van voedingsolie, plus het schroot voor het veevoer. Daarom is Australische koolzaad nu weer welkom in China.

 • abtje

  Okee, duidelijk, dank je wel.

 • abtje

  Nadeel is wel dat ze nu ook van de Amerikanen kunnen kopen.
  Hun transgene vrije status is dus pleitte.
  Dit flikten de Amerikanen overal ter wereld al als ze voedselhulp stuurden.
  Afrika is zo besnmet geraakt. Alle zakken voedselhulp waren genetisch gemodificeerd.
  Was je als land later de hongersnood te boven, dan hadden de Amerikanen hun zin, weer een land genteg onvrij.

  Mensen die doodgaan van de honger eisen geen gen vrij voedsel maar eten alles.

Of registreer je om te kunnen reageren.