Akkerbouw

Nieuws 1091 x bekeken 3 reacties

Cargill, ConAgra en CHS willen "megamolenaar"


Minneapolis – Voedings- en handelsbedrijven Cargill, ConAgra en CHS willen hun Noord-Amerikaanse meelactiviteiten samenbrengen in een nieuwe onderneming. De nieuwe onderneming Ardent Mills zou meer dan een derde van de Amerikaanse capaciteit voor meelproductie in de VS handen krijgen en qua omvang eenzaam aan de top komen.
Cargill en CHS brengen in feite hun eerder gesloten joint-venture Horizon Mills in. Het samengaan is een volgende stap in een consolidatieslag die al eerder is ingezet door onder meer de Mexicaanse groep Grupo Bimbo en Flower Foods uit de Amerikaanse staat Georgia. Marges zijn dun, dus zoeken bedrijven winst in fusies en samenwerkingen.
Volgens de voorstellen krijgen Cargill en ConAgra ieder een belang van 44 procent in de nieuwe onderneming en CHS, een coöperatie van graantelers, 12 procent.  Ardent Mills zou een omzet krijgen van circa 4,3 miljard dollar en de controle hebben over meer 44 verwerkingsfaciliteiten verspreid over de gehele VS, van Californië tot Massachusetts.
Daarnaast krijgt de onderneming enkele fabrieken voor de verwerking tot bakkerijproducten in de VS maar ook Canada en Puerto Rico. Boerenorganisaties hebben gereserveerd gereageerd; ze vrezen dat concentratie aan de verwerkerskant kan leiden tot lagere prijzen voor tarwe. CHS stelt juist dat de aangesloten telers van tarwe een sterkere positie krijgen als hofleverancier van de grootste meelproducent ter wereld.
Ardent Mills kan volgens Cargill al dit jaar van start gaan. De onderneming geeft in een verklaring uitdrukkelijk aan niet te willen speculeren op het oordeel van mededingingsautoriteiten die wel eens de verkoop van een aantal molens als voorwaarde kunnen stellen. Cargill is met een jaaromzet van bijna 133 miljard dollar in 2012 de grootste deelnemer in het nieuwe bedrijf.

Laatste reacties

  • ed12345

    Boerenorganisaties zien dit zeer juist voor Cargill is een boer een nobody het is luisteren of opdonderen

  • ed12345

    kijk maar even wat AH doet met z'n boeren hofleveranciers

  • koestal

    De boer krijgt steeds minder te vertellen en dat noemt men hofleverancier ,gebeurt in Europa ook bij de melkveehouders,het gaat allemaal om macht !

Of registreer je om te kunnen reageren.