Akkerbouw

Nieuws 922 x bekeken

Brussel steunt Nederland tegen Russisch invoerverbod aardappelen

Brussel – De Europese Commissie steunt Nederland bij zijn verzet tegen het Russische importverbod op aardappelen uit de EU. Rusland wil vanaf 1 juni geen poot- en consumptieaardappelen meer uit de EU.

De Russen vinden dat de EU onvoldoende garanties geeft dat de aardappelen afkomstig zijn uit ziektevrije gebieden. Nederland is in de EU een van de grootste exporteurs van aardappelen naar Rusland.
De Europese Commissie noemt een dergelijk importverbod onrechtvaardig. Europees Commissaris Tonio Borg (Consumentenzaken) en landbouwcommissaris Dacian Ciolos willen de kwestie eind deze week bespreken met de Russische regering. “Ik ben blij dat Nederland deze belangrijke zaak heeft aangekaart'', zegt Borg.
Volgens Borg heeft Rusland niet aangetoond dat de handel in aardappelen een aanzienlijk risico oplevert wegens mogelijke ziektes. Nederland stelt dat het verbod vanaf 1 juni ook een reactie is op het Europese invoerverbod op onder meer Russische pijnbomen en aardappelen.
Den Haag vreest aanzienlijke schade als het Russische invoerverbod doorgaat en hoopt op een oplossing. Nederland stelt onder meer voor Russische aardappelen en pijnbomen uit te zonderen van de Europese importban.

Of registreer je om te kunnen reageren.