Akkerbouw

Nieuws

Britten zaaien minder wintergranen in

Londen - Het Britse areaal aan wintergranen is met 2,417 miljoen hectare 19 procent kleiner dan vorig seizoen. Bij koolzaad blijft het areaal met 688.000 hectare echter op nagenoeg hetzelfde peil. Dat meldt het graanschap HGCA op basis van het plantonderzoek onder 2.900 boeren. HGCA tekent daarbij aan dat het gaat om gewas dat voor 1 december was ingezaaid, terwijl Schotland niet in de cijfers is meegenomen. De daling is volgens het schap te wijten aan buitengewoon moeilijke weersomstandigheden tijdens het zaaiseizoen.

Het areaal wintertarwe is met bijna 1,4 miljoen hectare een kwart kleiner dan een jaar eerder. Dat kan echter nog wat hoger uitvallen doordat sommige boeren hebben geprofiteerd van redelijk droog weer in februari om alsnog te zaaien. Bij wintergerst komt HGCA op 279.000 hectare, dat is 19 procent minder op jaarbasis. Het schap gaat er daarbij van uit dat dit alsnog gecompenseerd zal worden doordat er meer voorjaarsgerst wordt geplant. Bij koolzaad komt het areaal slechts één procent lager uit. In dit geval zal de uiteindelijke daling echter juist weer hoger uit kunnen vallen doordat een deel van het gewas niet is aangeslagen. Tenslotte komt het Britse graanschap ook nog op 56.000 hectare winterhaver, dat is 30 procent kleiner dan een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.