Akkerbouw

Nieuws

'Besluit EU-parlement goed voor bietentelers'

Brussel – Verlenging van de suikerquotering, zoals het Europees Parlement wil, is positief voor de bietentelers. Dat vindt Jos van Campen, voorzitter van bietentelerscoöperatie Cosun.

Het Europees Parlement nam een amendement aan om de suikerquotering te behouden na 2015. Landbouwcommissaris Ciolos liet daarop weten dat hij de suikerregeling alleen wil verlengen met één of twee jaar, als er goede argumenten voor zijn.

De bietentelers willen verlenging tot 2020, zegt Van Campen, tevens voorzitter van de lobbycommissie van de Europese bietentelersvereniging Cibe. “Het is nog geen gelopen race. Nu moeten de Europese Commissie, de raad van landbouwministers en het Europees Parlement nog tot overeenstemming komen. Frankrijk, Duitsland en Polen zijn vóór verlenging. Bovendien kost de suikerregeling Brussel geen geld. Dat maakt uitstel gemakkelijker. Het is al een grote stap dat uitstel met één tot twee jaar bespreekbaar is voor Ciolos. Tot nu toe hield Brussel vast aan 2015.”

Volgens Van Campen willen niet alleen de telers de regeling behouden. “Ook de vakbonden, suikerproducenten en ontwikkelingslanden willen dat.”

De Europese verenging van suikergebruikers (Cius) is tegen verlenging, zegt secretaris Ton Baars van Cius Nederland. “We willen meer concurrentie, want suiker is in de EU twee keer zo duur als op de wereldmarkt. Dat kostte de Nederlandse suikergebruikers vorig jaar 200 miljoen euro. Bureau SEO onderzoekt voor ons de suikerprijs. Duitse suikerproducenten willen geen suiker leveren aan Nederlandse verwerkers. Mogelijk speelt hier net zo iets als het kartel in de meelsector.”

Of registreer je om te kunnen reageren.