Akkerbouw

Nieuws 17 reacties

Beleid kost akkerbouwer geld

Den Haag – De Nederlandse akkerbouwer krijgt gemiddeld een lastenverzwaring van 190 euro per hectare voor de kiezen. Het gemiddelde akkerbouwbedrijf van 42 hectare moet bijna 8.000 euro extra afdragen aan de overheid.

De LTO-vakgroep Akkerbouw heeft berekend welke financiële gevolgen overheidsmaatregelen hebben voor de akkerbouwer. De herziening van het EU-landbouwbeleid komt het hardst aan. De huidige begroting van 830 miljoen euro zakt naar 807 miljoen euro in 2014 en dan stapsgewijs naar 762 miljoen euro in 2020. Gemiddeld is in deze periode jaarlijks 785 miljoen euro beschikbaar uit Brussel, schrijft vakgroepsecretaris Jeroen Kloos in de LTO-nieuwsbrief. “Uitgaande van een flat rate is dat 436 euro per hectare. Op basis van de huidige begroting zou de flat rate 461 euro zijn. Volgens het voorlopige akkoord over de meerjarenbegroting betekent dat een lastenverzwaring van 25 euro per hectare.”

Daarnaast kunnen lidstaten maximaal 15 procent van het budget van de eerste pijler verschuiven naar de tweede pijler. Kloos: “LTO is daar tegen. Stel dat de Nederlandse overheid 100 miljoen euro per jaar van de eerste pijler overhevelt naar de tweede pijler, dan kost dat de akkerbouwer gemiddeld nog eens 55 euro per hectare.”

De afschaffing van het accijnsvoordeel op rode diesel kost een gemiddelde akkerbouwer 55 euro per hectare. Kloos: “De verhoging van de assurantiebelasting van 9,7 naar 21 procent kost nog eens 28 euro per hectare. En als de kentekenplicht voor trekkers is ingevoerd komt daar 27 euro per hectare bij. Dat is totaal gemiddeld 190 euro per hectare per jaar. De cijfers zijn gemiddelden en doen geen recht aan de specifieke individuele situatie.”

Kloos merkt op dat de prijzen voor graan en aardappelen redelijk zijn. “Toch komen de lastenverzwaringen hard aan voor akkerbouwers. De kosten zijn de laatste jaren fors gestegen. Als je alles op een rijtje zet ontstaat een beeld van lastenverzwaringen en kostprijsstijgingen die het ondernemen in de primaire sector risicovoller maakt. Zeker gezien de toenemende volatiliteit aan de inkomstenkant.”

Laatste reacties

 • hoekstra811

  zolang de ambtenaartjes maar lekker goedkoop van ons kunnen vreten,of ze het voedsel wel waard zijn dat terzijde...

 • koestal

  en de boer ploegt maar voort bij hoge kosten !

 • koestal

  na de rode diesel in de rode cijfers

 • Mels

  Waarom betalen de hh akkerbouwers dan zoveel voor land. Op die manier verzwaarje je lasten wel ff meer dan dit.

 • Tuig

  Akkerbouwers kunnen ook dankbaar zijn voor het geld dat ze nog wel krijgen.
  Hoeveel beroepsgroepen in Nederland krijgen zoveel subsidie?
  En het is nooit genoeg, altijd willen ze meer.

 • agri2

  Omdat we met ons 'hoofdkantoor' niet even naar het buitenland kunnen vertrekken zijn we de klos in wat voor multinationals een belastingparadijs is. Misschien kunnen we beter met een Belgische BV (postbus met grote dieselopslag erachter) ons Nederlandse bedrijf gaan runnen.

 • huisverkoop

  Dan moet je daar wel de mogenlijkheden voor hebben.
  Als je 100 Ha heb en je zit vrij dan is het niet moeilijk om er 10 bij te kopen.
  Je moet dan wel eigendom hebben
  Als je pachter bent,dan laat je het wel. Als je ziet wat de lasten voor de pachter de laatste 10 jaar gestegen zijn moet je blij zijn dat je er nog bent.
  Een graanprijs van 30 cent helpt daar niet aan
  De kosten zijn de laatste jaren de pan uitgerezen.
  Het wordt tijd dat de pachtprijs eens naar beneden gaan anders zullen er veel boerderijen te koop komen staan.
  Dit is dan wel goed voor de grondprijs die zakt dan vanzelf
  Als de melkveebedrijven na 2015 gaan uitbreiden dan komt er druk op de melkprijs en zullen er veel het water aan de lippen zien staan.
  Zo wordt alles kapot gemaakt en zal dit weer goed zijn voor de verlaging van de grondprijs

 • sallandseboer

  En maar blijven stelen van de hardwerkende ondernemer.

 • kalkar

  Sallandse boer: dat harde werken valt nog wel mee. De meeste akkerbouwers zitten van novenber t/m februari bij de kachel. Ken veel koeieboeren met 50 koetjes die 's winters een paar uurtjes melken, uurtje voeren en dan naar de kachel, en 's zomers laten ze alles door de loonwerker doen. En wat zijn we druk.

 • Mels

  Ja ja melkertje. Je zal t werk moeten doen wat ik en mijn collega pootgoed telers doen. Dan is dat koppeltje koeien van jou kinderspel. Die staan op stal.de robot melkt en voor ligt tussen betonnen wanden waar je t met de shovel opschept.gut gut wat hebben we het zwaar....

 • marten87

  Arme mels, ben jij nog zonder electonische sorteermachine zonder palletiseerder aan het knoeien? :)

 • minasblunders1

  Tja Huisverkoop, zo prutsen de 'deskundigen' (jawel, alweer Wageningen) maar wat aan. Deze 'deskundigen' kregen de opdracht om de pachtprijs zo hoog mogelijk vast te stellen. De bedoeling is dat er investeerders intrappen om grond te kopen. Dan kunnen ze zeggen 'kijk eens wat een hoog rendement grond heeft'. Helaas, pachters kunnen deze luchtbel (die niets meer met landbouwkundige waarde te maken heeft) nooit betalen. Eigenaren kunnen wél een hoge pacht betalen voor grond die ze bijpachten. Zij hoeven nl. niet te investeren op die grond, geen inkomen uit de grond te halen en geen oudedagsvoorziening op te bouwen. Dit doen ze al op hun steeds stijgende grondprijs. Maar dit is ook maar zolang als het duurt....de grondprijs is al aan het zakken. Ik zou me als investeerder nog maar eens een paar keer achter m'n oren krabben.

 • Dutchdeutz

  Jongens, jongens, vooral mekaar van knoeien en niks doen beschuldigen!!!
  Iedereen runt zijn eigen bedrijf zoals zij het willen!
  De wal zal het schip wel keren! En wie weet kan die boer die zogenaamd niks doen het wel financieel wel trekken, ik kan namelijk niet in iemand anders zijn portemonee kijken.
  Gewoon door boeren en wie weet de boer met minder werk blijft langer leven zonder stress??? Heb je de pleuris werken voor de fiscus en slapeloze nachten er aan over houden, heb je het dan gewonnen??

 • Mels

  Martens de laatste wel aanwezig. De eerste niet.kosten/batenanalyse was niet dermate dat het fiat van de financier gekregen kon worden.

 • koles

  Wel een creatieve berekening. Minder subsidie als meer kosten opvoeren. En 27 Euro per jaar per hectare voor een kentekenplaat op een trekker. Elk jaar nieuwe gouden platen op de trekker, denk ik.

 • hoekstra811

  met kentekenregistratie,keuringsplicht,jaarlijks terugkerende APK is het inderdaad een goudmijntje voor iedereen die er maar aan verdienen kan...

 • Haarlemmermeer

  zodra de boer wat gaat verdienen gaat de overheid meer heffen. als slaven van het systeem. Voedsel te duur export heffingen voedsel goedkoop voorraden aanleggen. Nu gaat Europa te weinig produceren door verschraling van de grond door de mestwetgeving, toenemende consumptie, bio brandstoffen, klimaat verandering. Honger in de ontwikkelingslanden dus sociale onrust, minder afzet voor onze industrieën, minder controle door de rijke economieën. we gaan het allemaal meemaken.
  Subsidies afschaffen en import strenger certificeren door eu inspecteurs op productie locatie op duurzaamheid, milieu, en arbeid. Dan hebben wij eu boeren een eerlijke markt en een eerlijk rendement.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.