Akkerbouw

Nieuws 574 x bekeken

Beierse BayWa door acquisities naar 30 miljoen ton graanhandelsvolume

München - Het Beierse agrohandels- en –dienstverleningsconcern BayWa mikt dit jaar op een graanhandelsvolume van 30 miljoen ton, 25 miljoen ton meer dan in 2012. Die prognose gaf BayWa donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers. De groei in de graanhandel is een uitvloeisel van de overname van het Nederlandse Cefetra en agrohandelshuis Bohnhorst in Nedersaksen afgelopen najaar.

De omzet werd vorig jaar met 900 miljoen opgekrikt naar 10,5 miljard euro, terwijl het resultaat voor belasting en renteverplichtingen met 36 miljoen euro steeg naar 187 miljoen euro. Aan de aandeelhouders wordt 8 procent meer dividend uitgekeerd. Dat betekent per aandeel een uitkering van 0,65 euro (plus 5 cent ten opzichte van 2011). Volgens concerntopman Klaus Josef Lutz is het resultaat hoger dan verwacht en is 2012 ‘met groot succes’ verlopen. Voor 2013 wordt consolidatie nagestreefd, maar in 2014 hanteert het concern als doelstelling een flinke groei van het resultaat (voor belasting en rentekosten) naar 250 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.