Akkerbouw

Nieuws 4 reacties

Argentinië verruimt export tarwe

Buenos Aires - Argentinië exporteert komend seizoen 5 miljoen ton tarwe. Ook maakt het land 1 miljoen ton tarwe extra vrij voor export in het huidige seizoen, melden bronnen aan persbureau Reuters. Door het extra quotum exporteert Argentinië dit seizoen 3 miljoen ton tarwe.

Argentinië heeft de tarweoogst net achter de rug. Er is 10,1 miljoen ton tarwe geoogst. Vorig seizoen produceerde het land 14,1 miljoen ton. De jaarlijkse consumptie in eigen land bedraagt 6 miljoen ton.

Door de akkerbouwers in te lichten over de exportquota wil Argentinië de inzaai van tarwe bevorderen. Die begint eind mei en eindigt in augustus. Wat de omvang van het totale tarweareaal wordt is nog onbekend. Wel is bekend dat de arealen sojabonen en brouwgerst dit jaar fors zijn gegroeid. Dat komt omdat sojabonen en brouwgerst minder exportbeperkingen kennen dan tarwe en mais. En de prijzen waren afgelopen seizoen goed.

Argentinië exporteert veel soja, mais en tarwe. De oogsten daarvan zijn in het noordelijk halfrond in 2012 tegen gevallen. Graan- en sojaverwerkers hopen dat het zuidelijk halfrond die gaten kan opvullen zodat de prijzen dalen.

Laatste reacties

 • fa. de Graaf

  Foute conclusie, soja en brouwgerst zijn niet export vrij maar deze gewassen kosten de boeren niet 30 of zo procent van de opbrengst die ze aan de regering moeten afdragen als extra belasting zoals de tarwe. Gevolg tarweland Argentinie wordt niet ingezaaid meer met tarwe, maar andere gewassen, zelfs huren de Argentijnse akkerbouwers land in Uruguay om daar tarwe te telen. Zo helpen de burocraten daar de tarweteelt om zeep. Dirk de graaf.

 • koestal

  boeren worden in Argentinie voor export afgestraft met exportbelasting op graan en vlees,het is de wereld op z,n kop

 • Noordam2

  die uiterst linkse mevrouw de president van Argentinie helpt de toch al broze economie volledig naar de knoppen

 • ed12345

  met het verschil tussen rijk en arm zo groot als in de meeste zuid amerikaanse landen is het logisch dat er linkse regeringen komen Argentinie heeft in het verleden gewoon gezegt onze schulden betalen we niet meer dus staat het bij de wereldbank op de zwarte lijst en export heffingen is een van de manieren om aan dollars te komen export goederen zoals graan kunnen en worden meestal in dollars afgerekend De rest van de wereld wil niet in de zuid amerikaanse munt eenheden betaald worden

Of registreer je om te kunnen reageren.