Akkerbouw

Nieuws 965 x bekeken

Areaal Canadees koolzaad krimpt

Winnipeg – In Canada krimpt het areaal koolzaad. Veel akkerbouwers hebben jarenlang te veel koolzaad opgenomen in hun bouwplan, aangespoord door de hoge prijzen.

Daardoor is de schade door ziekten en aaltjes toegenomen. De hectareopbrengsten vielen vorig jaar terug, meldt het Canadese ministerie van landbouw (AAFC).

Toch verwacht het ministerie een groei van de koolzaadproductie omdat de hectareopbrengsten herstellen. Bij een gemiddeld groeiseizoen produceert Canada dit jaar 15,5 miljoen ton koolzaad. Dat is 17 procent meer dan vorig jaar.

Het koolzaad in het bouwplan wordt dit jaar ingeruild voor tarwe en gerst, verwacht het ministerie. Bij een gemiddeld groeiseizoen oogst Canada over een paar maanden 23,8 miljoen ton zachte tarwe. Dat is 5 procent meer dan in 2012. De productie van harde tarwe daalt met 1 procent naar 4,6 miljoen ton. De kwaliteit viel de laatste jaren vaak tegen.

Ook gerst is weer in trek bij de akkerbouwers in Canada. Door een groei van het areaal komt de productie op 9,0 miljoen ton. Dat is 12 procent meer dan vorig jaar.

De maisproductie zakt in Canada terug naar 12,5 miljoen ton, verwacht het AAFC. Dat is 4 procent minder dan in 2012, dat een recordoogst aan mais opleverde.

Of registreer je om te kunnen reageren.