Akkerbouw

Nieuws 1029 x bekeken laatste update:25 mrt 2013

Aardappelverwerking in februari bescheiden

Zoetermeer - de Nederlandse aardappelverwerkers hebben in februari minder consumptieaardappelen omgezet in frites en andere, al dan niet voorgebakken, aardappelbereidingen. Het ging om een hoeveelheid van 270.500 ton. Daarvan was 31,6 procent geïmporteerd.

Dat blijkt uit  voorlopige gegevens van het Hoofdproductschap Akkerbouw. Het kan zijn dat in een later stadium de hoeveelheid wordt gecorrigeerd, maar vooralsnog moet uitgegaan worden van een teruggang ten opzichte van januari met 19.700 ton, ofwel 6,8 procent. Ten opzichte van vorig jaar, toen in februari wel het januaritempo werd voortgezet, is de teruggang 15.500 ton. Dat is 5,5 procent. Gerekend over het seizoen tot dusver, juli 2012 tot en met februari 2013, is een hoeveelheid à 2.345.000 ton aardappelen verwerkt. Dat is nog steeds meer dan ooit tevoren, zij het slechts 35.000 ton meer dan vorig seizoen.

De aardappelverwerkende industrie koopt ook al maanden erg rustig in, bij een relatief hoog prijspeil. In februari is van de verwerkte hoeveelheid aardappelen ruim 41 procent omgezet in voorgebakken producten, zoals frites. Dat was in januari nog bijna 44 procent. In februari is naar verhouding juist wat meer verwerkt tot andere aardappelproducten dan in januari, te weten 12 tegen 11 procent.

 

Of registreer je om te kunnen reageren.