Akkerbouw

Nieuws 7 reacties

Aardappelsector België boos op McDonald's

Brussel - De Belgische aardappelsector is verbolgen dat McDonald’s in Frankrijk alleen nog Franse frites koopt. Brancheorganisatie Belgapom vreest dat dit besluit het protectionisme aanwakkert in de Europese lidstaten.

De hamburgerfabrikant tekende onlangs op de Franse landbouwbeurs Sima een overeenkomst met fritesleverancier McCain. McDonald’s serveerde vorig jaar zestig miljoen kilo frites in haar 1.260 restaurants. Daarvoor zijn ruim 200.000 ton aardappels nodig. Die moeten voortaan allemaal uit Frankrijk komen. Tot nu toe kwam 70 procent uit Frankrijk en de resterende 30 procent voornamelijk uit België.

Het nieuws schiet Belgapom in het verkeerde keelgat. Het heeft geen grote impact op de Belgische aardappelsector, zegt secretaris Romain Cools tegen de Vlaamse nieuwsdienst Vilt. "Maar de beslissing van McDonald's illustreert het protectionisme dat eigen is aan landen in crisis. Het is bijvoorbeeld ook Frankrijk dat samen met Spanje en Italië al langer aandringt op een uitbreiding van de Europese regels voor oorsprongsetikettering. Maar of een aardappel afkomstig is uit Poperinge of Steenvoorde net over de Frans-Belgische grens is nauwelijks te bewijzen, ondanks een volledig uitgebouwde traceerbaarheid in het kader van voedselveiligheid en plantgezondheid."

Cools noemt de beslissing van McDonald’s ontluisterend. "Gaat de fastfoodketen deze aankooppolitiek ook toepassen in Athene of Reykjavik? Frankrijk is nota bene de grootste exporteur van aardappelen voor de versmarkt in Europa, mogelijk zelfs in de wereld."

Laatste reacties

 • aqwzsx12

  Belgapak toch, wat scheelt er nu weer? doe zoals de laatste jaren. geef de belgische boeren NOG minder, foefel met de oorsprong van origine en die vlaamse aardappelen zullen wel frans leren babbelen. met mijn vingers in m'n neus smaken die net hetzelfde, evengoed smaakt paardevlees naar konijn of rund!

 • koestal

  alsof Mc Donalds zo,n dikke prijs betaalt

 • wg

  mc donalds rekent wel dikke prijzen

 • bert bert

  Ach Belgen ,ga frit halen in een belgische frituur.die zijn teminste te eten ,die leren lapjes in dat doosje met een hamburger van alle knoei met mischien paardevlees in de macdonald s daar krijg je ook penspijn van .Ze zullen rap dicht zijn als we daar niet gaan eten .Want ze moeten de goedkoopste gronsstof hebben om zo enorme winsten te maken ,

 • l coumans

  eigen schuld dikke bult

 • gerry 1

  mischien een beetje meermedeleven COUMANS ik kom hier toch ook nie met jullie lachen omdat jullie nu met witte diesel in de tractor moeten rijden

 • Mels

  Wat dacht je van jereinste protectionisme. Hoezo een EU???? Vrij verkeer van mensen handel en goederen..........

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.