Akkerbouw

Nieuws

21 deelnemers proeffase Pommak

Oudenaarde – Het Belgische aardappelprijsinformatiesysteem Pommak heeft tot nu toe 21 aanmeldingen van telers ontvangen voor de proeffase. De proeffase loopt tot 31 augustus.

De initiatiefnemers streven naar honderd deelnemers uit Vlaanderen in de proeffase en nog eens 65 uit Wallonië. Ook telers van vroege aardappelen, die worden verkocht tijdens de proeffase, kunnen zich aanmelden.

Deelname aan de proeffase is gratis. Na de proeffase betaalt een teler 20 euro per jaar. Pommak is een initiatief van de Belgische Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat, de onderzoeksinstituten PCA en Fiwap en de organisatie van aardappelverwerkers en handelaren Belgapom. Het systeem is opgezet analoog aan de Nederlandse prijsinformatiesystemen Agriprins van het Productschap Akkerbouw en Pisa van de Verenigde Telers Akkerbouw. De initiatiefnemers hopen dat er ieder jaar honderd telers bijkomen zodat er op termijn vijfhonderd deelnemers zijn.

Pommak wordt gevoed met transacties van telers, zei medewerker François Huyghe van de Boerenbond op een informatieavond in het Belgische Oudenaarde. "Belgapom heeft beloofd ook verwerkers en handelaren zo ver te krijgen transacties te melden. Belgapom mikt op tien tot twintig deelnemers. We vertrouwen erop dat iedereen alle transacties meldt. De transacties worden via een sms-functie gecontroleerd door de andere partij."

Pommak krijgt voor de proeffase subsidie van de Vlaamse en de Waalse overheden, die transparantie van de landbouwmarkten willen stimuleren. Pommak werkt met één systeem. Maar de Vlaamse en Waalse transacties worden in aparte databanken beheerd en kunnen apart worden opgevraagd. De initiatiefnemers hopen Pommak op termijn uit te bouwen tot één prijsinformatiesysteem voor alle consumptieaardappelen in Noordwest-Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.