Akkerbouw

Nieuws 2677 x bekeken 1 reactie

Zuid-Amerika oogst veel sojabonen

Washington - Zuid-Amerika oogst dit seizoen heel veel soja. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht in de laatste Wasde-prognose een oogst in Brazilië van 83,5 miljoen ton sojabonen. Dat is 1 miljoen ton meer dan in de januari-prognose. De oogst in Argentinië wordt nu 1 miljoen ton lager geschat op 53 miljoen ton. Beide landen zijn volgens de USDA-cijfers samen goed voor een productie van 136,5 miljoen ton sojabonen. Dat is 28 procent meer dan vorig seizoen van de sojavelden is gehaald.

In de nieuwe prognose blijft Brazilië de VS vóór als grootste producent van sojabonen in de wereld. Dat is voor het eerst in de geschiedenis. De VS oogst dit seizoen 82,1 miljoen ton sojabonen. Brazilië gaat ook voor het eerst meer sojabonen exporteren dan de VS.

Op de termijnmarkt in Chicago zakten de noteringen voor sojabonen diep weg na de publicatie van het Wasde-rapport. De koolzaadnotering, die meestal mee beweegt met de sojaprijs, in Parijs hield goed stand. De notering voor de oude oogst daalde licht, maar die van de nieuwe oogst gingen omhoog.

Eén reactie

  • agroforte

    Zowel deelstaat Mato Grosso( extreem veel regen) als deelstaat Mato Grosso do Sul ( 30 dagen zonder regen)gaan duidelijk veel minder soja produceren dan verwacht Betwijfel of we inderdaad de US voorbij gaan dit jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.