Akkerbouw

Nieuws 1032 x bekeken 8 reacties

WUR: telers doen te weinig aan bodemziekten

Wageningen - Veel akkerbouwers en telers van vollegrondsgroente doen te weinig tegen schadelijke organismen in de grond. Daardoor kunnen teelten in de knel komen.

De WUR-instituten LEI en PPO hebben onderzoek gedaan naar de beheersing van schadelijke grondgebonden organismen door telers van akker- en tuinbouwgewassen. Het onderzoek is uitgevoerd vanwege de zorg van LTO en het ministerie van Economische Zaken over de beschikbaarheid van gezonde percelen voor de productie van exportwaardige producten.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste telers wel weten welke risico’s er kleven aan een besmetting van hun grond. Maar ze treffen vaak onvoldoende maatregelen om verspreiding van schadelijke organismen te voorkomen. "Vaak ervaren telers belemmeringen, zoals gebrek aan tijd en inpasbaarheid in de werkzaamheden. Of ze twijfelen aan de effectiviteit van een maatregel."

Sommige telers kennen wel de risico’s van een besmetting, maar zien dit niet als een bedreiging voor hun eigen bedrijf. Daardoor ontbreekt de prikkel om de grond gezond te houden, schrijven de onderzoekers. LEI en PPO stellen echter dat telers wel degelijk wat kunnen doen. "Het schoonspuiten van machines tussen percelen is wenselijk, maar ook bewerkelijk en tijdrovend. Een alternatief is om te werken van licht besmette naar zwaar besmette percelen. Het verspreidingsrisico wordt dan aanzienlijk kleiner."

Een gezonde bodem is van groot belang, schrijven de onderzoekers. "Het is geen zaak van de teler alleen. Voor een goede exportpositie van Nederland is een fytosanitair schoon product van ziektevrije percelen steeds meer een voorwaarde."

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Gezonde gronden krijg door ze te onthouden van kunstmest en chemicaliën. WUR en LTO luisteren opnieuw naar grote multinationals die steeds meer de wereld -voedselproduktie gaan beheersen.

 • alco1

  Land onthouden van kunstmest en chemicaliën. Daar kan je zoveel rotzooi door krijgen,dat er niets anders opzit, dan je land laten bewerken door een loonwerker met de spuit, omdat er anders niets meer verbouwd kan worden.

 • agratax2

  Gerjan. Je bent wel erg kort door de bocht. in mijn optiek zijn niet de chemie en kunstmest de hoofdschuldige, maar het veel te nauwe bouwplan waarbij te vak waardplanten op het perceel staan en waarbij te weinig tijd is voor een fatsoenlijke vruchtwisseling met groenbemestingsgewassen die tot een maximale productie komen. Ik geef niet de multinationals de schuld, het zijn de boeren zelf die dachten wel te kunnen produceren voor de wereld markt waar de laagst mogelijke kostprijs de 'prijs' is voor de hele wereld. Nu het blijkt anders te zijn, huilen ze krokodillentranen en onder tussen mergelen ze hun grond uit onder druk van de politiek die de bedrijfsvoering nog meer aan banden legt.

 • ikkethuis

  kunt wel merken welke organisaties een dikke vinger in de paphebben bij dit onderzoek. Onderzoekers maken zich steeds belachelijker.

 • gerjan slingenbergh

  @alco1 In europa wordt er op meer dan 10 miljoen ha zonder kunstmest en chemicalien gewassen geteeld. Dat is 5 x de hoeveelheid cultuurgrond van Nederland. Het is dus goed mogelijk om zonder te telen.

 • alco1

  Moet je wel schoffelen

 • minasblunders1

  Gerjan, heb je er wel eens aan gedacht dat het telen van biologische teelten alleen mogelijk is door de beschermende paraplu van de gangbare landbouw? Vergelijk het met het inenten van kinderen. In bepaalde plaatsen in het land worden kinderen niet geënt, vanwege het geloof. Dit gaat redelijk goed omdat de rest van het land wèl ent. Als dit niet zo zou zijn, waren er al lang weer ziektes die de kop op staken.

 • Mels

  gerjan,ga je nu niet wat krap door de bocht,we praten in die Ha`s van jou natuurlijk ook over gewassen die niet of nauwelijks chemie of kunstmest nodig hebben of gebieden waar de schade drempel (veel) hoger ligt dan hier in NL. Ik denk dat we ons maar moeten focussen op NL in dit geval.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.