Akkerbouw

Nieuws 3675 x bekeken 7 reacties

Voordelen RTK-GPS moeilijk in geld uit te drukken

Wageningen – De voordelen van RTK-GPS zijn moeilijk uit te drukken in geld. Dat meldt Biokennis, het communicatieplatform van Wageningen UR en het Louis Bolk Instituut.

“Een goede bodemstructuur of meer werkbare dagen betalen zich vaak pas terug bij extreme omstandigheden.”

RTK-GPS is een vaste waarde op grote biologische akkerbouwbedrijven, maar nog niet op de kleinere bedrijven. De hoge prijs van zo’n systeem belemmert ondernemers met kleinere biologische akkerbouwbedrijven om RTK-GPS aan te schaffen. Deze bedrijven draaien een hogere omzet per hectare, waardoor kleine fouten grote gevolgen kunnen hebben voor het saldo.

Het gebruik van RTK-GPS maakt grondbewerkingen vanaf vaste rijpaden mogelijk. Elk jaar dezelfde rijpaden leidt tot een betere bodemstructuur, soms forse opbrengstverhogingen, meer werkbare dagen, minder onkruid en meer beschikbare mineralen. Het gevolg hiervan is een verbetering van de opbrengst, kwaliteit en arbeidsprestatie. Uiteindelijk produceert de ondernemer een uniformer product waarmee hij betere afzetmogelijkheden creëert.

De investering in RTK-GPS verschilt sterk per bedrijf. Van invloed zijn bijvoorbeeld de grondsoort, benodigde kracht van de trekker en de keuze voor een rijpadensysteem op 2 of 3,20 meter.

Laatste reacties

 • Jan Zonderland

  Minder onkruid door vaste rijpaden ? Meer mineralen beschikbaar door vaste rijpaden ? Investering hangt af van grondsoort, trekkervermogen en rijpadenafstand ?
  Petra moest op een late namiddag nog snel een verhaaltje inleveren bij de redaktie zeker.
  Ik zal niet op voorhand zeggen dat al het bovenstaande onzin is maar zou graag onderbouwing zien van deze stellingen.

 • Mels

  Heb er met mijn vrienden wel eens aan gerekend maar je kijkt er in de gangbare landbouw zonder rijpaden al van op hoe snel je break even speelt.

 • koestal

  alleen maar geld voor de onderzoekers

 • marten87

  Als je het wilt kan je het idd zo uitrekenen Mels. Ik zou nooit weer zonder willen, maar het valt ook wel zo te rekenen dat het nooit uitkan.

 • Mels

  Je wint op alle fronten een beetje en daar zit de winst.

 • marten87

  Je verliest bij alle slootkanten ook een beetje :)


 • Ik plant op 2,98 m, iedere 35 gangen een rijtje extra, ik verlies geen cm doordat de sporen kaarsrecht liggen, ik frees rtk dus alle aardappelen liggen exact in het midden. ik werk 500 uur per jaar met RTK door te planten frezen en zaaien. Met het zaaien van wintertarwe en met de oogst ervan verdien je hem niet terug, sneller werken evenmin, langs de sloot kan je iets verliezen, maar de trekker kan 24 uur per dag rijden, goed zicht op je gang/rug/spoor is minder nodig. 

  betrouwbaarheid is erg belangrijk.

   

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.