Akkerbouw

Nieuws 1036 x bekeken

Veiling REO verwacht minder prei door vorstschade

Roeselare - Door de afgelopen vorstperioden heeft de niet afgedekte prei in West-Vlaanderen veel geleden. Veiling REO verwacht dat de aanvoer van prei nog twee weken redelijk op peil blijft, maar daarna snel terugzakt.
De niet afgedekte prei die nog op het veld staat, is zichtbaar zwaar door de vorst getroffen. Veiling REO verwacht dat de aanvoer begin maart snel daalt, omdat veel telers door hun prei heen zullen zijn. Verder is het afwachten in hoeverre de getroffen prei nog tot hergroei komt. Van een normale productie is in elk geval geen sprake meer.

De aanvoer op Veiling REO in het seizoen 2012-2013 komt zeker lager uit dan in het seizoen ervoor. Naast de vorstproblemen ligt aan de lagere productie in West-Vlaanderen ook het veel latere plantmoment ten grondslag. Dit komt door de regen. Die achterstand kunnen de gewassen niet meer inhalen.

In West-Vlaanderen vroor het in de eerste vorstperiode tot 15 graden en dat is voor deze regio in Zuidwest België zeer ongebruikelijk. Afdekken van prei, zoals dat zeker de laatste twee jaar in Nederland veel wordt gedaan, is in deze regio slechts op een klein gedeelte van het areaal uitgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.