Akkerbouw

Nieuws 14358 x bekeken 32 reactieslaatste update:6 feb 2013

Uienbedrijven vrezen bankroet door NMA-boete

Kruiningen - Een aantal bedrijven in het uienkartel vreest failliet te gaan aan de boetes die zijn opgelegd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA). De bedrijven gaan in beroep tegen de uitspraak.

De NMA legt zeven bedrijven die eerstejaars plantuien telen en verhandelen een boete op van ruim 4 miljoen euro. De NMA stelt dat de bedrijven in 2009 verboden kartelafspraken hebben gemaakt. Ze wilden het aanbod verkleinen om een hogere prijs te krijgen.

De boetes zijn opgelegd aan Triumfus Onion Products Onion Sets en het dochterbedrijf TOP Cultures France, M. Maas Kruiningen, Steketee Yerseke, A.C. Mosselman, Handelmaatschappij Kesselaar, Agpro Onions en Rijk Onion Sets. Directeur Marinus Maas van het gelijknamige bedrijf in Kruiningen gaat in beroep tegen de uitspraak. “Zo’n torenhoge boete legt een bom onder mijn bedrijf. Wij hebben nooit gedacht dat we iets deden wat niet mocht en hebben er ook nooit een geheim van gemaakt dat we areaal onderploegden.”

Directeur Leon Kesselaar van Handelmaatschappij Kesselaar vreest een faillissement. “We gaan in beroep. Als bedrijven failliet gaan, drijft dat de uienprijs juist op. Wij wilden de kosten beperken. Dan kun je beter aan het begin van het seizoen maatregelen nemen dan aan het eind. Dat is gewoon goed ondernemerschap. De NMA noemt 2009 als voorbeeld. In dat seizoen lag de uienprijs ver onder de kostprijs. De NMA kan helemaal niet zeggen dat we de prijs van plantuien hebben opgedreven.”

De andere bedrijven willen niet reageren. Advocaat Kees Schillemans van bureau Allen & Overy in Amsterdam vertegenwoordigt vier van de zeven bedrijven, die in beroep gaan bij de rechtbank in Rotterdam. Volgens Schillemans is de boete aanvechtbaar. “De NMAheeft de boete vastgesteld op basis van de omzet in Europa. Maar de NMA is alleen bevoegd om boetes op te leggen vanuit Nederlands perspectief.”

De NMA stelt dat de bedrijven de prijs van eerstejaars plantuien wilden opdrijven. Schillemans zegt dat de bedrijven overschotten wilden voorkomen. “Ze moesten al eens eerder overschotten aan uien vernietigen. Bovendien vechten de bedrijven aan dat om alle plantuien gaat. Het gaat alleen om de soort Stuttgarter Riesen. Die wordt vooral afgezet in Rusland.”

In de wet staat dat een boete van de NMA niet mag leiden tot een faillissement, zegt Schillemans. “Maar de ondernemer moet dat kunnen aantonen.”

In Nederland is vorig jaar 1.395 hectare eerstejaars plantuien geteeld op een totaal uienareaal van 27.235 hectare.

Laatste reacties

 • kenijor

  Even voor mijn beeldvorming. Wie heeft er nu eigenlijk nadeel van deze actie destijds? En wie dient er dan een klacht in? De tussenhandelaren pakken toch gewoon hun marge?

 • info36

  Dit is weer Nederland op z'n smalst. Dit kunnen de helden van de NMA wel aan.
  De grote superunie's laten ze lekker met rust. Die zijn het onderling toch ook goed
  eens hoe ze de verschillende producenten onder druk moeten zetten.
  Ook de grote oliejongens laten ze lekker met rust.
  Ook de banken zijn het goed met elkaar eens wat betreft de marge op rente.
  De NMA kan het kruimelwerk goed aan, De rest absoluut niet. Dit heeft geen enkele nut zo.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • trekker123

  Tja, wat moet je hiermee. Stel dat boeren in een slecht aardappeljaar tot het inzicht komen dat ze beter een bepaald percentage van de aardappelen kunnen laten rotten in het land in plaats van een hoop kosten te maken om ze te oogsten en tegen een schijtprijs te verkopen dan zou dat dus niet mogen? Zal nooit gebeuren omdat er daarvoor een te groot aan tal telers is die het toch niet met elkaar eens gaat worden. Maar het is toch niet zo raar dat een producent, zeker als het maar een kleine groep van producenten betreft, probeert om zijn productie af te stemmen op de vraag? Of gaat de NMA de autofabrikanten ook verplichten op volle capaciteit te produceren zodat de consument een nieuwe auto onder de kostprijs kan kopen? Als je het echt zo graag allemaal wilt regelen dan moet je alles onder brengen in een staatsbedrijf. Maar of de consument daar voordelig mee uit is. Kortom, dit gaat nergens over. Tenzij je heil ziet in het communisme, dan is dit een goede eerste stap in die richting. Onder het mom van vrije concurrentie. Dat ook nog.

 • agri2

  Als teler van tweedejaars plantuien gaat me dit 2 keer geld kosten. De eerste keer omdat ik teveel voor het plantgoed betaald heb, doordat een gedeelte uit de markt is genomen. De tweede keer omdat de bedrijven de boetes gaan doorberekenen in de prijs van de plantuitjes. NMa bedankt.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • ikkethuis

  vandaag reed ik heel nederland rond over de snelweg. Wat mij opviel was dat overal langs de snelweg bij div. merken benzine stations de witte dieselprijs op tienden achter de komma hetzelfde was. Als je van de snelweg afgaat varieert deze, maar langs de snelweg is deze bij div. merken van noort tot zuid hetzelfde. Als dat nou niet toevallig is........

 • agratax2

  Een monopolie (uit het Grieks monos / μονος (alleen, enkel) + polein / πωλειν (verkopen)) is een situatie waarin een product of dienst slechts door één (markt)partij wordt aangeboden. De prijs ervan wordt dan niet door marktwerking bepaald, maar vastgesteld door de enige aanbieder, die dan veel winst kan maken, of door de overheid. In een zuiver monopolie is er geen enkel alternatief. Is er niet één, maar zijn er toch slechts enkele aanbieders van een bepaald product, dan spreekt men van een oligopolie. Dit is volgens Wikipedia de omschrijving van monopolie.
  Jammer voor uienboeren een uienquotering op vrijwillige basis is verboden. Samenwerking binnen inkoop ketens is niet verboden. Dus zal de NMa de supermarkten hun gang laten gaan en de producenten van voedsel en andere goederen blijven plagen als zij hun productie gezamenlijk wensen te reguleren.
  een prettig gevoel voor de consument, de supers worden door de NMa beschermd en de producenten zijn vogelvrij.

 • Tiny1946

  In de gevangenis met die bedrijven het komt allemaal op de teler zijn nek die onnodige hoge prijs, de verhouding met plantgoed en wat je uiteindelijk buurt
  een joden foui 20 jaar cel is te weinig.

 • Mulders

  allemaal aan de zaaiuien dus?

 • JP

  gewoon de boetes niet betalen en elke uur tijd dat je er aan besteed dat in rekening brengen bij de NMA (en dan natuurlijk wel een fors uurloon
  want jullie zijn allemaal directeur van een bedrijf € 500,00 lijkt me redelijk)


  sterkte er mee

 • huisvader

  NMA gaat uit van beinvloeden vd prijs agv onderlinge ( in hun ogen) verboden afspraken, de boete is niet wat je dr mogelijk extra aan verdiend hebt , maar louter alleen het (proberen) beinvloeden van de prijs. Gebeurd nu ook met vastgoed handelaren op veiling Dat de afnemers ( grootwinkelbedrijven ) het zelfde al jaren doen wordt niet over gepraat , heb te doen met de betrokkenen dure advocaten , stress , niet leuk , en als het tegenzit voor de boeren weer een afnemer minder dus nog verder overgeleverd.

 • aarthamstra1

  ZLTO/RABO hebben de oplossing .EEN COÖPERATIE die mag niet gecontroleerd worden. Wat dat voor gevolgen heeft weten we nog niet goed.

 • Bison

  Vroeger draaide de groente ook door op de veilingen als de prijs te laag was.

 • boer-bram

  Vooral niet vloeken

 • ed12345

  Een melk quotum is wat ? een bieten quotum is wat? volgens mij de productie zo dicht mogelijk bij de vraag brengen.Maar als ondernemers dit vrijwillig doen moet je voor de rechter verantwoorden .Zoals in andere reacties al verteld de groten doen het wel in eerdere reacties heb ik het ook al eens vermeld , als ik 'n onkruid bestijdings programma uitreken of het nu van Dupont of van Bayer of 'n mix de kosten zij meestal zo goed als het zelfde ,en dat zou toevallig zijn
  Maar dat geloof ik dus mooi niet

 • Romeijn

  Een beetje zonde van die meer dan 1000 hectare waar jarenlang ook iets anders op geteeld had kunnen worden. Dat is meer verlies aan landbouwgrond dan die jaren door - bijvoorbeeld - natuurontwikkeling in beslag is genomen.

 • Brooshoofd

  Ik denk dat er in dit wereldje van plantuienhandelaren wel degelijk onderlinge afspraken worden gemaakt. Het begint al bij het plantuienzaad, dat kan je als akkerbouwer niet gekocht krijgen bij de zaadfirma's maar de plantuienhandelaren wel, hoe zit dat? Als aardappelteler voor de vrije markt telen wij ons eigen uitgangsmateriaal. Wij telen ook 2e jaars plantuien, een paar jaar geleden heb ik geprobeerd om zaad te krijgen om zelf ons eigen uitgangmateriaal te telen.
  Dit was onmogelijk omdat de plantuienhandel het alleenrecht heeft om het zaad te kopen, dit terwijl het 15 jaar geleden wel mogelijk was.
  Dit riekt toch naar kartelvorming zodoende zullen de eerste jaarsplantuitjes nooit goedkoper worden. Dus ja ze hebben dit wel een beetje aan zich zelf te wijten, maar om ze zo zwaar te straffen dat ze failliet gaan dat hoeft voor mij niet.

 • b.brink1

  Misschien wat kort door de bocht, maar wanneer je met kartelvorming geen 4 miljoen euro kunt ophoesten, dan zijn in ieder geval geen woekerwinsten geboekt. Kijk simpel naar de prijs van uien in de supermarkt, kosten geen drol en dan te bedenken dat deze keten altijd de meeste winst opstrijkt, wat blijft dan over voor de teler en de tussenhandel. En idd, wat een 'makkelijk' slachtoffer voor de NMA, dan zijn er voor veel Nederlanders denk ik wel andere prioriteiten.

 • ed12345

  Arie het zijn weer typisch een paar amtenaren die willen laten zien dat ze daar niet niks doen en als ze dan een slachtoffer kunnen vinden die ze bang kunnen maken BINGO.Als er dan toch ' n amtenaar het z'n hoofd haalt 'n vinger uit te steken naar 'n grote b.v. Shell of Bayer of Mittal staal dan mag het die groten gerust 100 miljoen kosten maar dat vingertje wordt WEL terug getrokken.Met de nodige gevolgen voor de eigenaar van dat vingertje Brooshoofd ik ben hier ook zaadvermeerderaar en hier wordt ook op de jaarvergadering zaadprijzen voor granen en soya vast gesteld Die zijn gebaseerd op het principe dat iedereen goed z'n brood verdiend en dat moet kunnen

 • edwinj

  Tja al het geld wat al door kabinet Rutten is verspeelt,moet op 1 of de andere manier terug verdient worden,is toch makkelijk om hoge boetes uit te delen en zo je uitgaven terug te winnen!
  Afgelopen jaar heb ik 1 van die bedrijven bezig gezien om de plant uien van het land te halen,nou kan je zeggen dat ik dan niet snap dat er nog wat aan verdient word.
  Ik snap wel dat er extra gezaaid word sommige percelen stonden gewoon half blank.

 • marina1904

  dan is toch het doel bereikt minder uien

 • Peerke1

  Wat kan jouw het schelen. Ook al zouden er brandnetels geteeld worden. De bank wil enkel en alleen goede cijfers zien.

 • gdeb

  Het is dus zo in ons landje ,wat je zaait of plant MOET geoogst worden.

 • Annemiek Canjels

  Fundamenteler is de vraag: wanneer betaalt de consument nu een te hoge prijs ? M.i. is een normale prijs: kostprijs plus 20% - 30% marge. Dat moet het uitgangspunt zijn voor de NMA, in combinatie met voldoende vrijheid voor de consument om desgewenst een goedkoper, duurzamer of smakelijker product te kiezen van een andere leverancier uit binnen- of buitenland. Als dat er niet is, jammer. Dit geldt niet alleen voor de uien, maar voor alle landbouwproducten. De NMA is echt compleet verkeerd bezig. Zonde dat er geen fundamentele discussie plaatsvindt. Alsof de consument uiteindelijk gebaat is met failliete Nederlandse bedrijven, voedselafhankelijkheid van het buitenland en onnodig gesleep met voedsel.

 • koestal

  gebeurde vroeger ook op groentenveilingen,bracht het niet een bepaalde prijs op ,werd het doorgedraaid,volgens mij niks mis mee ,in sommige jaren gaan aardappelen ook als veevoer weg ,het spul moet toch ergens heen,als het op de vuilnisbelt belandt moet er zelfs nog voor betaald worden

 • koestal

  In Belgie en Engeland zitten nog duizenden hectares aardappelen in de grond ,de NMA meent zeker dat de boeren dat met opzet doen,om de prijs op te drijven !Wat een zieke achterdocht !

 • koestal

  Was dit weer Neelie Mispoes van de MNA ?

 • joannes

  Ik ben benieuwd hoe zo´n relatief klein marktsegment in groenten en fruit belangrijk kan zijn voor consumenten bescherming. Er zijn alternatieven in groenten en uien. Dat het NMA zich daar mee bemoeit? Die russen zullen wel geklaagd hebben maar dan gaan ze toch zelf uien telen. Om het minste geringste gooien ze de grens dicht om hun eigen handel te beschermen.

 • Luysterburg

  Als ik het goed begrijp keuren wij de telers van plantuien alles goed en wij slikken de prijzen die de handelaren ons rekenen .

 • joannes

  @Luysterburg, zijn het handelaren die zijn gaan klagen bij het NMA?

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.