Akkerbouw

Nieuws

USDA schat maisvoorraad hoger in

Washington - De wereld verbruikt minder mais dan gedacht en de productie valt dit seizoen iets hoger uit. Daardoor heeft de wereld een iets hogere eindvoorraad dan het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in januari schatte. In de laatste Wasde-graanprognose gaat het USDA uit van een eindvoorraad in de wereld van 118 miljoen ton. In de januari-prognose was dat 2 miljoen ton minder. Maar de eindvoorraad is nog altijd 12 miljoen ton kleiner dan de voorraad aan het begin van dit seizoen.

Het USDA verwacht dat de VS meer mais overhoudt dan in de januariprognose werd geschat. Dat komt omdat de ethanolproducenten minder mais verbruiken. Bovendien is veel vee geslacht vanwege een gebrek aan ruwvoer. En de VS exporteert minder mais dan gedacht. Bovendien valt de maisoogst in Brazilië 1,5 miljoen ton hoger uit dan in januari werd geschat.

Daar staat tegenover dat de maisproductie van Argentinië is gedaald. Door de regen daar is veel mais laat gezaaid in het voorjaar. Bovendien is het na het kletsnatte voorjaar al lange tijd erg droog. Dat drukt de opbrengsten. Het USDA gaat nu uit van een Argentijnse maisoogst van 27 miljoen ton. Veel andere analisten hebben die al verlaagd naar onder de 26 miljoen ton.

De wereldproductie staat nu op 854,4 miljoen ton mais. Dat is 2,1 miljoen ton meer dan in de januariprognose. Het verbruik staat nu op 867,3 miljoen ton. Dat is met 800.000 ton verlaagd.

Op de termijnmarkt in Chicago dalen de maisnoteringen iets na de publicatie van het nieuwe Wasde-rapport. In Parijs gaan ze iets omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.