Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Sojaproductie Argentinië valt tegen door droogte

Hamburg – Argentinië oogst dit seizoen niet meer dan 50 miljoen ton sojabonen. Dat is 2 miljoen ton minder dan het Duitse marktbureau Oil World eerder had voorspeld.

Oil World baseert de verlaging op het gebrek aan regen. Afgelopen weekeinde is neerslag gevallen, maar te weinig om het watertekort voor de gewassen op te heffen. Het marktbureau stelt dat zeker 40 tot 50 procent van de sojapercelen last hebben van droogte.

Aanvankelijk ging Oil World nog uit van een sojaoogst van 56 miljoen ton. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) meldde in de laatste prognose nog een oogstverwachting van 53 miljoen ton. De prognose van Oil World is gelijk aan die van de graanbeurs in de hoofdstad Buenos Aires.

De notering van sojabonen op de termijnmarkt in Chicago steeg dinsdag met een forse 3,2 procent door de tegenvallende neerslag in Argentinië. Woensdag steeg de sojaprijs verder. De sojaprijs wordt ook ondersteund doordat China een order plaatste van 120.000 ton sojabonen in de VS. China is verreweg de grootste soja-importeur. Het land koopt bijna een kwart van alle sojabonen die de wereld produceert.

Laatste reacties

 • hm

  ra ra wat de prijs nu gaat doen

 • Berend Botje

  Misschien een goed moment om de import van soja te gaan beperken en zelf eens wat eiwithoudende gewassen te gaan verbouwen voor ons vee. Kan het Amazone-regenwoud ook langzamerhand wat gaan herstellen. Ideetje?

 • abtje

  Hoezo Berend Botje? Zoals het nu gaat, grond onttrekken aan de landbouw voor huizenbouw, natuur of om een polder blank te zetten, is politiek interessanter.
  Iedere hectare gras gaat alleen te koste van een ha regenwoud, maar wie interresseert dat nu?
  Dat zoekt de volgende generatie maar uit...

Of registreer je om te kunnen reageren.