Akkerbouw

Nieuws

Schade stemphylium bieten 40 procent terug te dringen

Bergen op Zoom - Uit onderzoek van bieteninstituut IRS blijkt dat de schade door de schimmelziekte stemphylium met 40 procent kan worden teruggedrongen met een afwisselende inzet van de middelen Spyrale EC en Sphere SC.

Stemphylium is de veroorzaker van gele vlekjes, die in 2007 voor het eerst zijn waargenomen in de suikerbietenteelt. Afgelopen teeltseizoen kwam de ziekte in heel Nederland voor. Stemphylium kan tot 30 procent opbrengstderving veroorzaken. Geen ras is vrij van symptomen. Het IRS verwacht dat dit dan ook uitgroeit tot een landelijke bedreiging van de bietenteelt.

Reden voor het bieteninstituut om te zoeken naar een effectieve bestrijdingsmethode. Inmiddels is uit onderzoek bekend welke werkzame stoffen een goede werking hebben tegen stemphylium. Tegelijkertijd gaat het IRS verder met onderzoek om de levenswijze van de schimmel te doorgronden. Daaruit kunnen dan eventueel andere beheersingsmaatregelen worden gevonden.

Eerder bleek al dat gele vlekjes vaak beginnen op perceelsdelen waar planten met stress staan. Die stress wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een lage pH, aantasting door bodemschimmels of een hoge dichtheid van aaltjes; factoren die op zich al opbrengst kosten en dus moeten worden voorkomen.

Vervolgvragen van het IRS zijn onder andere welke waardplanten stemphylium heeft en hoe de schimmel overleeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.