Akkerbouw

Nieuws

Rusland weert ook consumptieaardappelen uit EU

Brussel – Rusland verbiedt per 1 juni dit jaar de invoer van consumptieaardappelen uit de EU. Rusland vindt dat onvoldoende duidelijk is of de aardappelen afkomstig zijn uit ziektevrije gebieden.

Rusland verbood eerder de import van pootaardappelen per 1 april. Dat verbod is uitgesteld naar 1 juni. Gisteren bleek onverwacht dat Rusland ook consumptieaardappelen uit de EU boycot. Dat meldt Jan Gottschall, secretaris Pootaardappelen van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). “Helaas hebben wij via het ministerie van Economische Zaken een formele bevestiging ontvangen dat voor consumptieaardappelen eveneens met ingang van 1 juni 2013 een invoerverbod geldt.”

De export van aardappelen naar Rusland ligt doorgaans beneden 10 procent van het Nederlandse exporttotaal. In het seizoen 2010-2011 is wel erg veel naar Rusland gegaan door de mislukte Russische oogst.

Nederland was als enige lidstaat betrokken bij het vooroverleg begin deze week tussen de EU en Rusland. Gottschall: “De NAO vraagt geregeld bij het ministerie van EZ aandacht voor de problematiek. Uit het overleg met Rusland is tevens naar voren gekomen dat Rusland bereid is om informatie te verstrekken over de zogenoemde Pest Free Area’s en over de tracering bij re-export van aardappelen. Een en ander moet nader worden uitgewerkt. Hiermee lijken beide handelspartners richting een technische discussie te gaan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.