Akkerbouw

Nieuws 1198 x bekeken 1 reactie

Rusland stelt boycot pootgoed uit

Brussel – Rusland stelt het verbod op de import van Europees pootgoed uit tot 1 juni. Waarschijnlijk is ook het verbod op de export van consumptieaardappelen voorlopig van de baan.

De Russische voedselautoriteit Rosselkhoznadzor meldde eind januari dat Rusland vanaf 1 april geen pootaardappelen meer wil uit de EU. Later dreigden de Russen ook consumptieaardappelen te weren. De Russen vinden dat de EU onvoldoende garanties geeft dat de aardappelen afkomstig zijn uit ziektevrije gebieden. Het verbod is nu uitgesteld tot 1 juni.

Voorzitter van aardappelhandelsorganisatie Europatat Kees van Arendonk zegt dat de Russische en Europese brancheorganisaties uitstel van het verbod wenselijk vinden. “Het staatspersbureau Interfax meldt dat het verbod is uitgesteld tot 1 juni. Maar de officiële bevestiging van de Russische autoriteiten aan DG-Sanco in Brussel is er nog niet. Ik verwacht echter dat het uitstel er komt. Het geeft de autoriteiten in Rusland en de EU de tijd om tot een oplossing te komen.”

Directeur van handelshuis Agrico Jan van Hoogen is blij dat de boycot is uitgesteld. “De export naar Rusland kan dit seizoen doorgaan. Maar het verbod blijft wel boven de markt hangen. Hopelijk komen de Europese en Russische autoriteiten tot een oplossing. Het probleem is dat Rusland niet aangeeft wat ze verstaan onder een ziektevrij gebied. Is dat een boerenbedrijf, een gemeente, een provincie of een heel land?”

De export van pootgoed naar Rusland komt pas na 1 april op gang omdat de havens dan ijsvrij zijn. Van oogst 2011 verkochten de handelshuizen 694.375 ton aan buitenlandse afnemers. Daarvan ging 13.778 ton naar Rusland. Dat is een aandeel van 2 procent. Van Hoogen: “Dat is weinig. Maar wij produceren bepaalde rassen voor Rusland. Als die daar niet heen gaan, kun je ze nergens anders verkopen. Bovendien heeft Nederland ieder land nodig om al het pootgoed af te zetten.”

Directeur van HZPC Gerard Backx stelt dat ook Rusland baat heeft bij uitstel van de boycot. “Rusland koopt veel pootgoed in de EU dat ze daar vermeerderen. Een verbod zou leiden tot een tekort aan pootgoed in Rusland in 2014.”

De dreiging met een boycot gaat niet alleen over de kwaliteit van de aardappelen. Het is het ook een politiek spel, zegt diverse ingewijden anoniem. Rusland wil onderstammen voor de boomteelt exporteren naar de EU, maar Brussel weigert dat. Ook wil Rusland consumptieaardappelen exporteren naar de EU vanwege de hoge prijzen hier. Maar ook die vindt Brussel kwalitatief niet goed genoeg.

Eén reactie

  • agratax2

    De Russen eisen pootgoed uit een ziekte vrij gebied, hier kunnen ze heel West Euopa mee bedoelen of alleen het NAK gebied. Ik zie deze eis dan ook als een mogelijkheid om alle Vrij Handelsafspraken te omzeilen om zo de eigen teelt te promoten.

Of registreer je om te kunnen reageren.