Akkerbouw

Nieuws

Ringrot België uit pootgoed van Goeree Overflakkee

Brussel – De Belgische teler op wiens bedrijf ringrot is vastgesteld, heeft ongecertificeerd pootgoed gebruikt dat is gekocht van een teler op het Zuid-Hollandse gebiedsdeel Goeree Overflakkee.

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) onderzoekt of strafbare feiten zijn gepleegd.

Begin november meldde de NVWA enkele ringrotverdenkingen op Goeree Overflakkee. In december werd bevestigd dat een partij Melody-aardappelen besmet was, evenals een partij Agria-aardappelen.

De besmetting in België betreft het ras Frieslander. De Belgische autoriteiten hebben dit in november gemeld aan de NVWA. Uit onderzoek is nu gebleken dat deze Belgische teler gebruik heeft gemaakt van ongecertificeerd pootgoed, dat afkomstig is van een teler op Goeree Overflakkee. Het bedrijf van deze teler is besmet verklaard. De NVWA vermoedt dat de besmetting met ringrot is veroorzaakt door contacten met bedrijven in de omgeving.

Voorzitter Adrie Bossers van de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen keurt het gebruik van ongecertificeerd pootgoed sterk af. “Het is alle hens aan dek wat betreft ringrot. Het is onbegrijpelijk dat telers zich nog steeds laten verleiden om illegaal pootgoed te gebruiken. Enkele telers zien blijkbaar de ernst van de situatie nog niet in.”

Of registreer je om te kunnen reageren.