Akkerbouw

Nieuws 1551 x bekeken 11 reacties

'Protesten bepalen beleid transgeen gewas'

Melle – De felle reacties van milieu- en natuurbeschermingsorganisaties bepalen het beleid van de EU over genetische modificatie. Doordat akkerbouwers geen genetisch veranderde gewassen kunnen telen, stijgt de kostprijs in de EU ten opzichte van derde landen.

Volgens Marc Ballekens voorzittervan Semzabel, de Belgische brancheorganisatie van veredelingsbedrijven, neemt de welles-nietesdiscussie over genetisch veranderde gewassen (GGO’s) tussen voor- en tegenstanders religieuze vormen aan. Dat zegt hij in een interview met de Vlaamse nieuwsdienst Vilt. “Het is nog steeds niet aangetoond dat ggo’s schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Maar de discussie tussen voor- en tegenstanders slaat over op de politiek. Door het groene populisme dat de burger bang maakt, is Europa niet klaar voor GGO’s.”

Ballekens vindt dat GGO's tot nu toe een beperkt nut hebben voor consumenten. “Dat is een struikelblok in de acceptatie. Via genetische modificatie kan men bijvoorbeeld de bewaarbaarheid van voeding verhogen om verspilling te vermijden. Of oplossingen zoeken voor de gevolgen van de klimaatverandering, bijvoorbeeld door droogteresistente gewassen te ontwikkelen. Dat staat veel dichter bij de consument.”

Nieuwe technieken kunnen de veredeling versnellen, zegt secretaris-generaal Peter Jaeken van Phytofar, de vereniging van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie in België, tegen Vilt. “Europa loopt achter op dat vlak. Zonder GGO’s houden we niet hetzelfde lage kostenplaatje, zodat de Europese landbouw met zijn producten op een hoger marktsegment zal moeten mikken.”

Laatste reacties

 • joannes

  Nu als dat geen eenzijdige voorstelling van zaken is weet ik het niet meer! Alsof de techniek alleen voordelen brengt en ons tegen dreigingen beschermt. Wanneer ze nu een een beetje zelfcritisch gaan roepen winnen ze aan geloofwaardigheid. En dat economische voordeel is natuurlijk ook een farce, wanneer de consument inmiddels de helft van zijn eten weggooit wordt het tijd dat ze eens kosten bewust gaat worden voordat we het nog goedkoper maken.

 • palmkes55

  En toch is het de waarheid. Het groene angsthazenbeleid van Europa zal de Europese consument geld, jobs (want onderzoek en ontwikkeling van dergelijk voedsel zal niet meer hier mogen gebeuren) en ook voedselkwaliteit kosten. We zullen ons afhankelijk laten maken van alles wat ingevoerd wordt. Voor de consument telt slechts één zaak: zo goedkoop mogelijk voedsel, waar dat ook vandaan komt. Dat zien we vandaag al aan ingevoerd en met hormonen behandeld vlees (dikwijls goedkoper) uit Argentinië en Amerika, aan groenten en fruit die behandeld mogen worden met in Europa verboden pesticides en dergelijke meer.

 • agratax2

  Ik ben niet tegen veredeling van planten en dieren, maar wel tegen het inbrengen van soort vreemde genen en zeker als niemand weet of zegt wat de gevolgen daarvan zijn voor zowel de volksgezondheid als flora en fauna. De modificatie die tot nu toe is toegepast heeft zo het lijkt negatieve bijeffecten die of niet voorzien waren of verzwegen. Ik ga voor het laatste en nu zitten heel veel boeren op een pad die gen weg terug heeft. Stopen met bv. RR gewassen is niet mogelijk, opslag zal blijven bestaan en daar komt bij dt er niet voldoende niet gemodificeerd zaad is om terug schakelen mogelijk te maken. Dit met dank aan Monsanto, die niet alleen GMO heeft gemaakt, maar tegelijk de zaadveredelingsbedrijven heeft opgekocht en de regel 1 van de kwekers wet, er moet altijd voldoende zaad van opgenomen rassen voorhanden zijn met voeten treedt. Er is nauwelijks nog zaad voor het in stand houden van de niet GMO rassen die beheerd worden door Monsanto of zijn opgekochte bedrijven. Hoe afhankelijk wil de mensheid worden van één of twee leveranciers van voedingsmiddelen?

 • agratax2

  Moet het echt zover komen dat deze mannen ons gaan dicteren wat we eten en tegen welke prijs? GMO in het veevoer betekent in ogen van de zaadmaker speciaal vlees, ei of melk dus een afgeleide van zijn Technologie en dus licentie betalen en luisteren naar zijn handelsregels. De eerste rellen omtrent varkensvlees zijn enkele jaren geleden geweest, maar hier zal het niet bij blijven. Dollar tekens in de ogen van op bonus beluste directeuren doen wonderen ook negatieve.

 • Boertje-M-sob Henak

  bijenverdwijnziekte enz. Marc Ballekens mag wat mij betreft opgesloten worden. deze bedriegers zijn een ernstijavascript:WebForm_DoPostBackWithOptions(new WebForm_PostBackOptions('ctl00$ctl00$mainBody$mainBody$ucCommentForm$btnSubmitComment', '', true, 'vgComment', '', false, true))ge bedreiging voor de toekomst van onze planeet.
  Monsanto is Monsatan.

 • palmkes55

  En steeds lees ik maar over de 'mogelijk' negatieve gevolgen van GMO's. Al meer dan 20 jaar bestaan deze gewassen en steeds meer worden ervan geteeld. Toch zijn er nog geen negatieve gevolgen merkbaar. Ik blijf wel akkoord dat we ons niet afhankelijk mogen laten maken voor voedselproductie van enkele bedrijven. Wat we echter vooral niet mogen accepteren is het patenteren van genen. Het stoort me niet dat 'vreemde' genen worden ingebracht in planten, als die de kenmerken, kwaliteit, ziekteresistenties en dergelijke meer van de plant verbeteren. Het kan echter niet dat dergelijke genen die vrij in de natuur voorkomen gepatenteerd worden. Bedrijven kunnen niet patenteren wat vrij in de natuur bestaat. Dit is het echte gevaar, niet het gebruik en toepassing van GGO's.

 • zanden

  Lees en oordeel voor jezelf.

  http://www.wanttoknow.nl/gezondheid/voedsel/het-verborgen-gmo-gen-in-gewassen-genevi/

  http://bl162w.blu162.mail.live.com/default.aspx#!/mail/InboxLight.aspx?n=474320416!n=436949576&fid=e450178ccd31416b8b05450717438dd2&fav=1&mid=36c2127b-79ea-11e2-be4a-00215ad8818c&fv=1

 • palmkes55

  Aan voorgaande reactie hecht ik weinig belang. Wie iets wil vinden tegen GGO's vind het wel. Hetzelfde geldt voor gewone gewassen, onlangs stond bv. in EOS-magazine dat gewone (niet GGO) tarwe ook kankerverwekkend zou zijn.
  Wie iets wil gebruiken tegen biolandbouw zal ook wel wat vinden bv. een hoger schimmel- en mycotoxinegevaar (vooral bij kleine kinderen gevaarlijk)is ook al aangetoond...

 • Coanma

  Deze meneer Ballekes preekt voor eigen parochie, want lobbiet met deze praat flink voor Brussel alwaar men staat te popelen om de stemming zo ver te krijgen dat allerlei soorten binnen mogen komen waarvan we inderdaad de gevolgen niet kunnen overzien. Laten we het maar zuiver houden zou ik zeggen, knappe prestatie van deze bewuste partijen die tegen de landbouw lobby van Brussel blijven ingaan!

 • denker123

  Ondanks het zaaien van bijna alles GMO rassen hier in de V.S.,is het gebruik van insecticiden en onkruidbestrijdings middelen nog nooit zo hoog geweest als in 2012 .De opbrengsten zijn eerder dalend dan stijgend. Volgens mij zijn er hier niet alleen veel minder bijen maar ook VEEL minder lieveheersbeestjes de laatste jaren,dit zegd al genoeg.Monsanto wil de natuur naar zijn hand zetten puur om geldgewin Trouwens als er meer opbrengst zou zijn wordt dit toch maar gebruikt om meer nuttelose biobrandstoffen van te maken.De toegenomen wereldopbrengst van mais tussen het jaar 2000 en nu is voor 70% gebruikt om ethanol te maken staat o.m.op vilt b.e. Dus voor alleen voedselproduktie zijn er geen risicovolle GMO rassen nodig.

 • ed12345

  Denker 123 als jullie minder lieveheersbeestjes hebben zijn ze zeker naar canada gekomen we hadden er hier zat dit voorjaar zullen ze wel weer te voorschijn komen bij de honderden in de raamkozijnen ,maar het is een feit dat het een cyclus is het ene jaar zijn er veel en zijn er niet genoeg luizen op o.a. de soya om ze allemaal te voeden het volgende jaar zijn er te weinig voor de vele luizen op de soya en moet er gespoten worden met de vervelende consquentie dat de heerebeestjes ook het loodje leggen al moet ik zeggen dat de laatste paar jaren het evenwicht vrij goed is en er bijna niet gespoten wordt tegen luizen Wat het onkruid bestijdingsmiddelen gebruik aangaat is dat sinds de opkomst van GMO gewassen hier in canada enorm gedaald

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.