Akkerbouw

Nieuws 957 x bekeken

'Prognose USDA over mais te positief'

Washington – De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft kritiek op de laatste graanprognose van het ministerie van landbouw (USDA).

Volgens landbouwanalist Bennett Meier verwacht het USDA een veel te grote maisoogst in de VS, zegt hij in een interview met de nieuwssite Business Insider.

Het USDA voorspelde eind vorige week dat de VS dit jaar een record van 369 miljoen ton mais gaat oogsten. Dat is 35 procent meer dan vorig jaar toen de oogst decimeerde door droogte. Het USDA gaat uit van een iets kleiner maisareaal, maar de opbrengst per hectare is met 10,3 ton veel hoger dan vorig jaar.

Meier vindt de hectareopbrengst te hoog geschat. “Het USDA maakt gebruik van een weermodel dat uitgaat van een vroeg zaaiseizoen. Ook wordt uitgegaan van goed weer in juni en juli. Die hectareopbrengst wordt alleen gehaald als het weer helemaal mee zit. Dat is niet waarschijnlijk. Het USDA was de laatste zes jaar altijd te optimistisch in de vroege prognoses over de hectareopbrengst.”

Meier schat de hectareopbrengst op 9,7 ton. Dan komt de totale maisproductie in de VS op 350 miljoen ton. Vorig jaar oogstte de VS 272 miljoen ton mais.

Of registreer je om te kunnen reageren.