Akkerbouw

Nieuws

Pootgoedexport naar Algerije overtreft record

Den Haag - De Nederlandse pootaardappelexport naar Algerije is dit jaar ruim een kwart groter dan het vorige exportrecord. Dat valt op te maken uit cijfers die de Pootaardappel Contact Commissie (PCC) heeft bekendgemaakt.

Januari was voor de pootaardappelexporteurs maar een heel gewone maand. Het grote werk was al in december geleverd. Vandaar dat de tussenstand in de pootgoedafzet ook op 31 januari een exportrecord vermeldt. Niet eerder werd in de eerste maanden van het afzetseizoen zoveel pootgoed geëxporteerd als dit seizoen. Inmiddels staat de teller op bijna 460.000 ton. Daarmee heeft de uitvoer een voorsprong van ruim 10 procent op vorig jaar.

Het verschil ten opzichte van vorig jaar is hoofdzakelijk gerealiseerd door een grotere uitvoer naar Afrika; en dan met name naar Algerije en Marokko. Algerije heeft dit jaar meer dan 115.000 ton Nederlands pootgoed gekocht. Daarmee is Algerije het eerste land dat meer dan 100.000 ton pootgoed in Nederland heeft gekocht. Vorig jaar werd al de grens van 90.000 ton geslecht. Dit jaar is de uitvoer naar dit land nog eens met meer dan 25.000 ton gegroeid.

De uitvoer naar Marokko is gestegen tot bijna 28.000 ton. Een jaar geleden bleef de export naar dat land steken op minder dan 18.000 ton. Ook Libië koopt dit jaar met 11.416 ton weer meer pootaardappelen uit Nederland.

De afzet binnen de Europese Unie heeft op dit moment een voorsprong van 8,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooral België, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk hebben vooralsnog meer pootgoed afgenomen dan een jaar geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.