Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Onderzoek naar termijnmarkt voor uien

Zwolle - Er komt onderzoek naar de mogelijkheden voor een uientermijnmarkt. Professor Joost Pennings, hoogleraar markten aan de Landbouw Universiteit Wageningen, gaat met studenten werken aan dit onderzoek.

Teun de Waard van LTO Noord geeft aan dat de aanleiding voor dit onderzoek de wens van de LTO-werkgroep consumptie-aardappelen en uien om prijsrisico’s bij uien beheersbaar te maken is. "In de loop der jaren zijn we steeds meer uien gaan telen, het risico van dit vrije product wordt dus steeds groter."

Ook de uienhandel, verenigd in Frugi Venta, vindt het idee van een termijnmarkt voor uien een onderzoek waard. Eurex, de beurs voor agrarische termijnhandel, heeft zijn medewerking toegezegd. LTO Noord stelt de financiële middelen beschikbaar.

Volgens De Waard is deze termijnmarkt interessant voor zowel uientelers als –handelaren. "Een teler kan gedurende het seizoen positie innemen, net als op de aardappeltermijnmarkt. Hij krijgt dan de middenprijs tussen reële markt en termijnmarkt. De handel kan al vroegtijdig positie innemen om zijn prijs te garanderen. Het aardige is dat iedereen hier beter van kan worden."

Dit onderzoek gaat zeker drie maanden duren, denkt De Waard. "Het is best gecompliceerde materie en er is geen voorbeeld beschikbaar. Een uientermijnmarkt bestaat nog niet. De uienmarkt heeft haar eigen karakteristieken. Dat is ook de essentie van het onderzoek."

De Waard is er content mee dat Eurex betrokken is bij dit onderzoek. "Dat geeft vertrouwen, want daar zit de kennis. Eurex is de enige beursorganisatie in Europa met ervaring in de agrarische handel."

Eén reactie

  • agratax2

    Iedereen kan er beter van worden. dit houdt in dat ook iedereen er minder van kan worden. Ik zie niet hoe ik een goede prijs kan bedingen als er (te) veel hectares zijn uitgezaaid en het weer zich positief ontwikkelt. Heb ik onder dze omstandigheden toch een goede prijs op de termijn markt bedongen, dan komt mijn koper in de problemen als de oogst te groot is, krijgt hij een te lage prijs en kan niet aan zijn betaalverplichting voldoen en krijg ik mijn geld niet. We praten hier niet over een gewas dat we één of meerder jaren kunnen bewaren tot de markt weer meezit.

Of registreer je om te kunnen reageren.