Akkerbouw

Nieuws 892 x bekeken

'Onderscheid nodig voor behoud exportpositie'

Amsterdam - Nederland kan een van de grootste groente-exporteurs ter wereld blijven als exporteurs zich met het Nederlands product nog meer weten te onderscheiden. Dat zegt ABN Amro in de sectorupdate groente en fruit.

"Er zijn nog groeimogelijkheden voor export naar landen buiten de EU en vooral naar Oost-Europa." Hierbij is het volgens de bank van belang om de afzet marktgerichter te organiseren. "Kwaliteit leveren tegen een goede prijs is niet meer voldoende. Investeringen in nieuwe producten, verkoopconcepten, verpakkingen, service, online diensten en sociale media versterken de verkooppositie."

De export van groente en fruit was in vorig jaar 1,6 procent lager dan in 2011. Witte kool is de grootste daler met 18,1 procent. Peen is een positieve uitzondering met een plus van 4,7 procent, blijkt uit de update. Verklaringen voor de exportdaling zijn de tragere productie door het donkere voorjaarsweer, concurrentie uit Spanje voor glasgroente, economische tegenspoed in belangrijke afzetgebieden en toename van eigen productie in afzetlanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.