Akkerbouw

Nieuws 1 reactielaatste update:6 feb 2013

NMA legt boetes op aan kartel in plantuien

Den Haag – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) legt zeven bedrijven die eerste jaarsplantuien telen en verhandelen een boete op van ruim 4 miljoen euro. De kartelautoriteit stelt dat de zeven bedrijven verboden kartelafspraken hebben gemaakt.

De NMA kreeg een anonieme tip over het kartel en wil niet zeggen waar de tip vandaan kwam. De NMA beschouwt het kartel als een zeer zware overtreding, zegt een woordvoerder. "Het kartel speelde in 2009. De ondernemers probeerden het aanbod te verkleinen om een hogere prijs voor de plantuien te krijgen. Om het eens te worden over de vernietiging van plantuien en om er zeker van te zijn dat de karteldeelnemers zich aan de afspraken hielden, werd concurrentiegevoelige informatie uitgewisseld."

De bedrijven hebben volgens de NMA in 2009 afgesproken om stukken van percelen te vernietigen waar de plantuien al in waren gezaaid. De boetes zijn opgelegd aan Triumfus Onion Products Onion Sets en het dochterbedrijf TOP Cultures France, M. Maas Kruiningen, Steketee Yerseke, A.C. Mosselman, Handelmaatschappij Kesselaar, Agpro Onions en Rijk Onion Sets. Volgens de NMA-woordvoerder krijgen twee bedrijven een boete van 450.000 euro elk. "De andere vijf bedrijven krijgen een boete van 10 procent van de omzet in het boekjaar voorafgaand aan 2012. De boete is vastgesteld op basis van de Europese omzet."

De bedrijven zijn samen goed voor zo'n 80 procent van het aanbod van eerstejaars plantuien dat Nederlandse ondernemingen laten telen. Van de totale omzet van de betrokken bedrijven wordt 60 procent behaald binnen de Europese Unie. In Nederland wordt jaarlijks zo'n 50.000 ton plantuien geproduceerd.

Eén reactie

  • Reactie verwijderd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.