Akkerbouw

Nieuws 9 reacties

NMA: voedsel duurder door producentenorganisaties

Noordhoek – Voedsel wordt duurder in de EU als de voorstellen van het Europees Parlement (EP) over het landbouwbeleid worden uitgevoerd. Dan kunnen boeren meer samenwerken. Dit drijft de voedselprijs op.

Dat schrijft Jarig van Sinderen, chief economist van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) op de website van de autoriteit.

De landbouwcommissie van het EP wil producentenorganisaties meer ruimte geven prijs- en productieafspraken te maken. Van Sinderen: “Boeren moeten een boterham verdienen door te vernieuwen en te investeren. Niet door steeds meer steun te krijgen of door het maken van prijsafspraken.”

De NMA krijgt vaak tips over prijsafspraken, stelt Van Sinderen. “Het is niet acceptabel dat consumenten extra geld betalen doordat producenten onderling afspraken maken.”

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vindt het absurd dat een controle-autoriteit de politieke besluitvorming wil beïnvloeden, zegt voorzitter Teun de Jong. “De NMA is er om wetten en regels te controleren en niet om politieke uitspraken te doen. Niet alleen de NAV, maar ook de Europese Commissie en de Tweede Kamer willen de positie van de individuele teler versterken ten opzichte van de machtige supermarkten.”

Laatste reacties

 • info36

  Het is hard nodig dat het voedsel veel duurder word. Het is al meer dan 25 jaar schandalig goedkoop. Voor de consument wil het niets zeggen want die geven maar een klein percentage van hun inkomen aan voedsel uit. Voor de lanbouwproducent is het hard nodig want die werken al jaren met de smalst mogelijke marge.

 • agropak

  Jarig van Sinderen nog zo een die ze direct nederland moeten uit schoppen. Loopt waarschijnlijk met een dik salaris rond te wawwelen en heeft helemaal geen benul wat het kost om voedsel te produceren. Tuig is het in de simpelste woorden

 • Mozes

  Van Sinderen van de NMA vindt dat 'boeren een boterham moeten verdienen door te vernieuwen en te investeren'. 'Niet door steeds meer steun te krijgen of door het maken van prijsafspraken'. Hij bedoelt dus dat boeren moeten produceren tegen lagere kostprijs.
  Tegelijk hoor ik van de andere kant dat men geen megastallen wil, subsidies moeten omlaag, koe moet in de wei, boeren moeten niet ondernemen maar weer boeren, boeren moeten duurzaam werken, rekening houden met landschap, en kleinschaliger werken.
  Laat de NMA, de supermarkten, de dieractivisten en de politiek met elkaar in discussie gaan. Als ze het met elkaar eens zijn laten ze ons boeren maar opbellen wat ze nu willen.
  Zo als het nu gaat weet ik als boer niet meer welke kant ik opmoet!

 • j.verstraten1

  Van Sinderen zal ook wel voor het afschaffen van het minimuloon en uitkeringen zijn.

 • info36

  Met van Sinderen ben je nog niet jarig!

 • jordi 1455

  na de oorlog ging er 50% van het gemiddelde inkomen naar voedsel nu slechts 15%.

 • heracles

  Moeten ze ook de vakbonden verbieden, die maken tenslotte ook loonafspraken voor grote groepen werknemers. Daar wordt alles ook duurder van.

 • pdenh1

  Het boerendom is omringd met prijsafspraken d.m.v. contractteelt; Friesland-Campina, Vion, AH , Plukon etc. om er maar enkele te noemen. In een vbrije markt moeten porijsafspraken mogelijk zijn. Trouwens, de opmerking, dat het voedsel duurder wordt, is eigenlijk niet ter zake doende. Gegeven het rendement op de boerderij en het aandeel van voedsel in het totale huishoudpakket is er alle aanleiding, dat de prijzedn van agrarische grondstoffen en producten worden verhoogd. De agrarier moet tenslotte investeren uit de winst, die hij maakt. Die winsten zijn zijn de laatste jaren m iniem en daarin zlou veran dering moeten worden aangebracht om tot een gezonde landbouw, in brede zin te komen; met dat uitgangspunt zal meneer van Sinderen het toch ook wel eens zijn? Hoe het ook zij, de boer moet op enigerleiwijze aan zijn trekken komen, mede met het ooig op de toekomst, waarin steeds meer mensen gevoed moeten wordsen.Laten alle bij de landbouw betrokkenen een concrete visie ontwikkelen, opdat geen tijd verloren ga om tot een gezonde landbouw te komen.

 • ed12345

  Jarig van Sinderen zal zelf waarschijnlijk in een amtenaren vakbond zitten met het standpunt eendracht maakt macht en daardoor een salaris naar binnen slepen dat hij alleen nooit had kunnen afdwingen Het bekende gezegde ;Luister wat ik zeg maar kijk niet wat ik doe;

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.