Akkerbouw

Nieuws 7273 x bekeken 7 reacties

NMA vergist zich in duur plantuienkartel

Den Haag – Het kartel in de eerstejaarsplantuien sector speelde alleen in 2009. Een woordvoerder van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) zegt dat maandag abusievelijk is gecommuniceerd met de pers dat het kartel twaalf jaar heeft geduurd.

“Die twaalf jaar heeft betrekking op het kartel dat speelde in de zilveruiensector.” Begin deze week maakte de NMA bekend dat zeven bedrijven die eerstejaars plantuien telen en verhandelen samen een boete krijgen van ruim 4 miljoen euro. De bedrijven hebben volgens de NMA in 2009 gezamenlijk afgesproken om delen van percelen plantuien te vernietigen om zo het aanbod te beperken. Zeker vier van de zeven bedrijven gaan in beroep tegen de uitspraak van de NMA.

In juni 2012 legde de NMA een boete op aan vijf telers en verwerkers van zilveruien voor in totaal 9 miljoen euro. Volgens de NMA hebben deze ondernemingen van 1998 tot 2010 een kartel gevormd door afspraken te maken over het maximaal in te zaaien areaal zilveruien. Over deze zaak loopt nog een beroepsprocedure.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  amateurs.

 • iptho1

  Lof!!!

  Een controlerende instantie die eens een fout toegeeft.
  Zijn 't toch nog mensen en geen machines die nooit iets fout doen.

 • joannes

  Dit is alleen maar te verklaren met de ondeskundigheid, en te assertief door/voor de persoonlijke incentieven met ¨cases¨ aan het licht te brengen. Maar sinds wanneer zijn een product als pootuien ten eerste; gevoelig voor kartelvorming en daarmee een bedreiging voor de consument en ten tweede; oogst resultaten verschillen van jaar tot jaar ivm weers invloeden en aanpoot. Wanneer er gigantische marges gescoord worden, staat er voor een volgend jaar meer wanneer de telers uitzicht hebben op omzet met marge.

 • agropak

  Hoezo toegeven dat ze fout zitten. De boetes blijven gewoon bestaan ze hebben alleen maar toegegeven, dat het om het jaar 2009 ging en niet over een periode van 12 jaar. En die correctie hebben ze gauw gedaan omdat er anders juridische problemen voor hun uit ontstaan

 • ed12345

  Arie heel goed gezien
  Het is allemaal zulk ongeloofelijk gezwets .Een fabriek die meer produceerd als die kan verkopen gaat vaak failliet en wordt van ondeskundigheid betigt door de bank, media en niet te vergeten de vakbond ,maar in de landbouw zouden we haast verplicht zijn om het wel te doen
  Wat de zilveruitjes aangaat heeft de SNUIF dit goed in de hand, in mijn ogen
  PRIMA alle lof .Ik vergelijk dat weer met de industrie als iemand zijn neus te veel in andermans productie methodes steekt wordt gerechtelijk als het moet zelfs internationaal vervolgd .In de landbouw zou alles voor iedereen te kijk zijn
  ER wordt wel heel opvallend met twee maten gemeten

 • ed12345

  Nog even terug op de productie afstemmen op de vraag
  Ook het wereld honger probleem wordt er niet minder door
  Enkele jaren geleden waren er te veel uien met als gevolg dat de boeren ze gewoon terug het land op reden ,wat trouwens de prijs niet omhoog bracht
  Als er productie afspraken waren geweest had op die overige hectares 'n gewas geteelt kunnen worden wat wel verkoopbaar was en dus gegeten zou worden

 • ed12345

  Ik hoop dat de gezamelijke bedrijven een goede advocaten verzekering hebben dan kunnen ze tenminste eindeloos terug procederen tegen de NMA zonder dat het ze een cent extra kost want de NMA heeft een vaste advocaat dat is zeker

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.