Akkerbouw

Nieuws 893 x bekeken

NAV onderzoekt draagvlak PA-taken

Noordhoek - De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) gaat de mening peilen onder akkerbouwers over wat er moet gebeuren met de taken die wegvallen als het Productschap Akkerbouw (PA) wordt opgeheven.

Het PA wordt in 2014 opgeheven, zegt NAV-voorzitter Teun de Jong. "Door het opheffen van het productschap dreigen voor akkerbouwers belangrijke zaken als plantgezondheid, teeltregelingen, teeltonderzoek, markt- en prijsinformatie en akkerbouwpromotie te verdwijnen. Wij willen van akkerbouwers weten of voorzetting van een of meer van deze activiteiten gewenst is. Willen we als akkerbouwers een aantal taken collectief voortzetten? En zo ja, welke wel en welke niet?"

Akkerbouwers kunnen van 14 tot 24 februari op de website van de NAV hun mening geven door het invullen van een vragenlijst. De Jong: "De enquête is toegankelijk voor alle akkerbouwers, ongeacht of ze lid zijn van de NAV. We presenteren de resultaten op onze jaarvergadering op 27 februari."

In verordeningen van het PA is vastgelegd hoe akkerbouwers ziekten, zoals phytophthora in aardappelen, en onkruiden, zoals knolcyperus, moeten bestrijden. De Jong: "Het zijn regels waaraan alle akkerbouwers zich moeten houden. Degenen die dat niet doen worden beboet. Met als achtergrond dat plantgezondheid in ieders belang is. Als er nu geen actie wordt ondernomen, verdwijnen medio 2014 de teeltregelingen."

Hetzelfde geldt voor collectief gefinancierd teeltonderzoek, stelt De Jong. "Alle akkerbouwers betalen via heffingen van het PA mee aan teeltonderzoek. De NAV legt aan akkerbouwers de vraag voor of het gewenst is in de toekomst collectief gefinancierd onderzoek in stand te houden."

Het productschap geeft ook markt en prijs-informatie, financiert de beurzen Emmeloord, Goes en Middenmeer, en heeft het prijsinformatiesysteem Agriprins ontwikkeld voor consumptieaardappelen. De Jong: "Ook hier geldt de vraag of akkerbouwers de markt- en prijsinformatie op verplichte wijze voort willen zetten. Hetzelfde geldt voor akkerbouwpromotie voor een goed imago van de akkerbouw en akkerbouwproducten."

Of registreer je om te kunnen reageren.