Akkerbouw

Nieuws

NAV: kostprijs graan stijgt in 2013 met zo'n 2 cent

Noordhoek - De kostprijs van tarwe stijgt voor komend seizoen op een gemiddeld akkerbouwbedrijf met ongeveer 2 cent naar € 0,27 per kilo. Dat meldt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).Veel facetten van de teelt worden duurder; zaaizaad, gewasbescherming, schonen en drogen, diesel, loonwerk, grond en ook de algemene kosten gaan volgens de NAV omhoog.

De vakbond trekt een parallel met de opbrengstprijs. "Gelukkig is de markt beter dan een jaar geleden", zegt de NAV hierover. "Maar met opbrengstprijzen van pakweg € 0,24 kun je moeilijk spreken van torenhoge prijzen, zoals sommigen beweren."

Kennis van de werkelijk kostprijs helpt om de graanprijs op waarde te schatten, vindt de vakbond.

De NAV refereert aan een uitspraak van ABN Amro: "Bij gebruikers bestaat zorg over de hoge grondstofprijzen, ook bij veehouders. Prijzen van granen in Europa zijn in historisch perspectief eerder laag dan hoog. De langjarige prijsontwikkeling van tarwe in Nederland vertoont een daling, zeker na correctie voor inflatie. In 1973 kostte tarwe €160 per ton. In 2010 kostte een ton tarwe ook €160. De reële prijzen zijn dus flink gedaald. De markt is afgelopen decennia gewend geraakt aan lage graanprijzen."

Vorige maand berekende de NAV de kostprijs voor aardappelen. Hieruit bleek een stijging van 11,3 naar 11,7 cent voor afland levering van fritesaardappelen van lichte gronden en 15,9 naar 16,4 cent voor kleiaardappelen levering april 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.