Akkerbouw

Nieuws 1459 x bekeken 2 reacties

MKB wil einde suikerquotering

Brussel – De Europese organisatie voor het midden- en kleinbedrijf (UEAPME) wil dat de EU de suikerquotering niet verlengt. Hiermee sluit de organisatie zich aan bij de suikergebruikers die al langer pleiten voor afschaffing.

Dat schrijven het Committee of European Sugar Users (CIUS) en de European Association of Small and Medium-sized Enterprises (UEAPME) in een brief aan de leden van het Europees Parlement en de lidstaten. De Europese Commissie wil de suikerregeling niet verlengen na september 2015. De organisaties vinden dat Brussel daar aan vast moet houden. De landbouwcommissie van het parlement is echter in ruime meerderheid voor verlenging van de suikerregeling tot 2020. Het gehele Europese Parlement praat daar op 11 maart over.

CIUS en UEAPME vinden dat de quotering leidt tot oneerlijke concurrentie en te hoge suikerprijzen. “De topprioriteit van de EU is werkgelegenheid, concurrentiekracht en economische groei. De suikerquotering draagt daar niets aan bij.”

De brief is ook ondertekend door de European Breakfast Cereal Association (Ceereal), de Association of Chocolate, Biscuits and Confectionery Industries (Caobisco), de Federation of EU Manufacturers and Suppliers of Ingredients to the Bakery, Confectionery and Patisserie Industries (Fedima), de European Association of Fruit and Vegetable Processors (Profel) en de Union of European Beverages Associations (Unesda).

Laatste reacties

 • haverboer1

  als ze in europa voor 22 euro suikerbieten mogen telen, denk ik dat er weinig suikerbieten groeien in de EU. laat die organisaties dan maar lekker afhankelijk zijn van brazilië en consorten. als ze daar meer kunnen krijgen voor de ethanol dan voor suiker raffinage, hebben we in europa een groot tekort. dan kunnen ze koekjes gaan bakken zonder suiker.
  ze moeten de landbouwsector nog meer pesten met minder ontvangsten en meer onkosten. blijft er niemand meer boer.

 • jan10

  Inderdaad Haverboer!
  Als de suikerverbruikers eens naar hun kosten gaan kijken zullen ze zien dat hun product duur word door 2 dingen n.l. arbeid en energie ,de rest valt daarbij in het niet.
  Zie ook het aandeel graan kosten in een brood of de aard. in een bakje friet,het stelt geen ruk voor en dat zal met suiker producten ook zo zijn!!

Of registreer je om te kunnen reageren.